Jump to content

Co najlepsze na otarcia?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chyba zrobiłam błąd kupując akwarium razem z obsadą - są to już dorosłe pyszczaki i na dodatek źle dobrane, ale właściciel sprzedawał tylko razem.

Obsada która kupiłam to:

Nimbochromis Venustus 2 szt. samiec i samica ( mają mocne otarcia i poszczępione płetwy )

L. Caeruleus 3 dorosłe, 2 samce i 1 samica oraz dwa młode samce ( mają brunatny nalot oprócz młodych)

Red red 4 szt. 2 samce i 1 samica oraz 1 młody (samica ma pogryziony górna płetwe)

Alunocara On 3 szt. samiec i dwie samice.

Samiec Chipoke

Samiec Socolofi

Oraz jeszcze jeden pyszczaki ale nie znam nazwy.

Po przywiezieniu je do domu zauważyłam powyższe zmiany, najgorzej wygląda samica i samiec N.Venustus strasznie się ocierają również o kamienie i przez to są mocno ofertę i nie wiem co najlepiej zastosować, chciałabym zastosować jakieś kąpiele, żeby nie lać lekarstw do ogólnego.

Przez parę dni były w moim wcześniejszym zbiorniku 375 l od wczoraj są już przeniesione do nowego 250 x50x50.

Parametry to:

Ph około 8

No2 0

No3 40

Kh 11

Gh 9

Nh3/4 0.

Temp. 26 C

Karmie: płatki tropical malawi i cichlid oraz mrożonką groszek mix malawi i krill fein.

Z tego co wiem to on żywił je ochotką.

Na pytanie jakie ma parametry, odpowiedział, że nie wie bo nigdy nie mierzył a trzymał dwa duże korzenie w akwarium, więc może być tu przyczyna

-- dołączony post:

Zapomniałam dodać, że mam swoje młodziutkie pysia około 4 cm 5 yellow i 3 maingano które wyglądają dobrze.

Te wzięłam z myślą, że je sprzedam, bo chcę dobrać swoją obsadę i żeby rosły od małego.

-- dołączony post:

Muszę już jechać do sklepu a nie mam żadnej podpowiedzi więc kupię chyba bactopur direct.

Witam Twoje ryby żyją ostatnio w wielkim stresie a stres sprzyja chorobą , dodałbym soli niejodowanej dobrze karmił i obserwowałbym ryby żadnej chemii jeżeli są to obicia i otarcia same przejdą , przenoszenie venustusa do 25 litrów to chyba nie najlepszy pomysł nawet na chwile to następny stres Moim zdaniem Twoim rybą potrzeba spokoju a Tobie więcej cierpliwości Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

• Dziękuję 1

Guest pemergency
Ok, dzięki a kiedy podmiana?

Nie wiem kiedy miałaś ostatnią podmianę... jeśli w okolicach 5-6 dniu temu, to możesz podmienić wodę teraz. Jeżeli lejesz wodę prosto z kranu to od razu dolej uzdatniacz wiążący chlor i chloraminę, np tetra aquasafe. Po około godzinie po podmianie dosyp soli.

Dokładnie tak bym dał i podniósłbym temperaturę na 27 stopni

Jaką masz standardową temperaturę wody w akwarium? U mnie oscyluje pomiędzy 27 a 27,3...

• Dziękuję 1