Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mieszkam blisko plaży morskiej i moje pytanie jest właśnie z nią związane, czy można użyć piasku z plaży jako podłoża ?

Opublikowano

Nie jestem fachowcem Malawi :P ale ja brałem piasek z plaży i go kilka krotnie płukałem pod bieżącą wodą gdyż jak to na plaży jest w nim dość dużo syfu. Nie którzy gotują piasek, jednak uważam że jest to zbyteczne.

Opublikowano

Pytam tak teoretycznie, bo kiedyś mi ktoś powiedział ze w piasku z plaży jest zbyt duża zawartość wapnia, żeby się nadawał do akwarium (pokruszone bardzo drobno muszelki)

Opublikowano

Ale akurat ten pierwiastek w naszych akwariach jest pożądany, utwardza i stabilizuje ph w naszych baniakach ;)

Opublikowano

Witam proponowałbym jednak wyparzyć piach z akwenów zarybionych , inaczej można przynieść z nim jakieś choróbsko a na pewno pasożyta . Osobiście miałem z plaży Świnoujskiej i nie było z tym problemu płukania jest dosyć sporo Pozdrawiam

Opublikowano

Kosaaro nie obawiaj się piasku morskiego. Również może być piasek z rzeki. Dobrze go wypłukaj, przesiej przez sitko i gotowe. Ja nie zauważyłem żadnych pasożytów w piasku, a co się tyczy drobnych muszelek to sitko załatwi sprawę. Pozdrawiam.

Opublikowano

Potwierdzam, miałem piach z plaży z Dziwnowa, bez gotowania, przepłukany kilkukrotnie w celu usunięcia paprochów i soli - wszystko ok