Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ale ja startuję od zera więc może zacząć od jakiejś lepszej...

Według mnie to już jest osobista sprawa. Niektórzy wolą zapłacić więcej aby mieć psychiczny spokój, że wszystko będzie w porządku. Koszt firmowanej ceramiki to wydatek około 2-3 razy większy. Cena 1 litra ceramiki JBL czy Tetry to 20zł - oczywiście w sklepach z rozsądnymi cenami :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

a u mnie budżet piszczy jak tralala więc w sumie po co przepłacać skoro tańsze a działa

-- dołączony post:

...ale gdyby lepsza ceramika zapewniła mi bezpieczniejszy start to wolałbym sie spiąć i dołożyć. Z tego co czytam to w akwarystyce chyba jednak jest reguła, że im coś droższe=lepsze, oczywiście pewnie są wyjątki i bardzo być może, że tym wyjątkiem jest ceramika..

Opublikowano

HANZA _ Filtr Kubełkowy HW-302 _ 1000 l/h + WKLADY (3883456424) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/38/83/45/64/3883456424@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@38/83/45/64@@AMEPARAM@@3883456424

to znowu ja :P jeszcze Wam potruję troszkę jeśli można

czy te media filtracyjne dadzą radę???
Opublikowano

Zeolit bym wywalił bo jakoś mnie nie przekonuje i wsypał w to miejsce bioceramikę.

Co do bioceramiki to jest spoko chociaż to że wiąże fenole i metale ciężkie jakieś takie naciągane mi się wydaje

Opublikowano

ok filtry i grzanie już jadą. odnośnie testów, jak już wcześniej wspomniałem budżet piszczy i pytanie: jakie jest minimum co do testów na start? no2 i no3 na początek wystarczy? a resztę dokupiłbym w marcu i przed wpuszczeniem życia zrobić komplet pomiarów. start będzie z biodigest probio.

Opublikowano
co do testów na start? no2 i no3 na początek wystarczy? a resztę dokupiłbym w marcu i przed

..postaraj się jeszcze o test pH!! Generalnie nie polecam ZOOLEK!! Są najtańsze chyba ale i najbardziej lipne..A szczególnie na NO3!!

-- dołączony post:

..posta pisałem do mbostr:))

Opublikowano

Na etap dojrzewania pH nie jest potrzebny. Jak masz na prawdę ograniczone środki zakup NH3/4 i NO2 oraz NO3. Nawet na te pierwsze tygodnie jak NH 3/4 i NO2 będzie rosło i spadało to NO3 i tak nie będzie potrzebny więc możesz poczekać aż NO2 będzie wynosiło 0. Zakupisz wtedy na NO3 ,pH,KH I GH.

[300] Malawi

• Dziękuję 1