Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w 700l 24-50 pcha wodę przez siedem.Ale 4 częśc z nich mają przepływ minimalny,bo służą do denitryfikacji albo sączeniu przez purigen.Wszystko zależy od potrzeb. Jednak 9 to faktycznie trochę sporo zabawy ;)

Opublikowano
a ja nadal nie wiem czemu aż 9 korpusów

Witam

Co do pytania czemu 9 korpusów proste – ilość nitek równoległych to większy i lżejszy przepływ .

Praktycznie większość robi podwójny przepływ z dwoma korpusami przed pompą sznurkowe 100/50µm i za pompą 2x10/5µm.

Na FBF – to już chyba większość ma 3szt (1 na wyrost – rezerwowy )

Ja mam 3szt przewidziane przed pompę 50µm i 3szt 5µm za pompą FBF do tego litrażu mógł mieć nawet 4szt i też by nie zaszkodziło.

9 korpusów plus 2 tetry to musi być naprawdę dobra pompa żeby to pchać wszystko

Tetra Ex 1200 to duży filtr zew z własnym zasilaniem – nie wiem gdzie widzisz problem z „pchaniem ;-)” tyle ze mam je 2szt były obie w zbiorniku 300L

Pompa do centralnego Wilo 25/70 ma na 4 biegu ponad 100att bez problemu tłoczy słup wody na wysokość 8 metrów (zakładając że instalacja ma ¾ według danych producenta) .

Trzy równoległe obiegi – mam nadzieje że będzie przynajmniej 2 miesiące filtracji bez wymiany wkładów 50µm na nowe.

Myślę że problem z obiegiem miała by przy 1szt 100µm przed nią 1szt 10/5µm za nią z dwoma „FBF-ami”

Jeżeli nadal to wydaje Ci się dziwne i niezrozumiałe to poczytaj w temacie .

Jak koledzy z forum pisali wcześniej nawet średnica rur między ½ a ¾ robi różnice .

Pozdrawiam .

-- dołączony post:

Sprawdz ceny na pvcu.pl. Ja u nich kupowlaem cala instalacje.

Witam

Sklep jest naprawdę wart poświęcenia chwili przejrzałem zadzwoniłem – dowiedziałem się że raczej niechętnie sprzedają osobom prywatnym (średnie zamówienia firm 5/20tyś)

Zostałem zapytany o koszty ewentualnego zamówienia .

Jako że liczyłem po łepkach przy wizycie na stronie podałem +/-300zł z naciskiem na + .

Otrzymałem odpowiedź by przesłać zamówienie .

Jutro odsyłam również 3szt ½ z FBF wymiana na ¾ - całość będzie na jednej średnicy rur .

-- dołączony post:

U mnie w 700l 24-50 pcha wodę przez siedem.Ale 4 częśc z nich mają przepływ minimalny,bo służą do denitryfikacji albo sączeniu przez purigen.Wszystko zależy od potrzeb. Jednak 9 to faktycznie trochę sporo zabawy ;)

"nabe"

Sam powiedz czy nie towarzyszą temu pozytywne emocje przy tego typu konstrukcjach .

Możliwość zaplanowania i poskładania filtra „samemu” – No oczywiście forum-owe doradztwo jak najbardziej wskazane (czasem ktoś musi pohamować nasze zapędy o ile robi to z kulturą lub wskazać lepsze rozwiązanie) .

Składałem o wiele mniejszy filterek który i tak dostarczył frajdy – pierwsze „odpalenia” ;-) .

W miarę możliwości będę zamieszczał etapy prac z finalnym filmikiem myślę .

Może relacja ta przekona choćby jedną osobę sceptycznie nastawioną na te projekty .

Z obecnego etapu już chce podziękować osobom śledzącym moje poczynania .

Etap wstępny projekt to moim zdaniem najważniejszy z etapów by samo sklejenie przebiegło jak należy .

Dzięki Wszystkim !!!

Piszcie w wolnym czasie o Waszych konstrukcjach (fajnie się czyta) sam na razie nie ruszę dalej , czekam na akwarium i podstawę .

Pozdrawiam

Opublikowano

Sam powiedz czy nie towarzyszą temu pozytywne emocje przy tego typu konstrukcjach .

Możliwość zaplanowania i poskładania filtra „samemu”

To wszystko jest prawda i rzecz nieoceniona dla ludzi ze smykałką do robienia wszystkiego samemu.Złota zasada - rób żeby było jak najprościej, bo bez tego spirala kombinacji i poprawek bez końca się rozwija :) Tylko są pewne granice oszczędności i praktyczności budowanych urządzeń. Czasem warto zastanowić się,ile warto dopłacić żeby mieć gotowe rozwiązanie i spokojną głowę - na to pytanie już każdy konstruktor musi sobie sam odpowiedzieć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ponownie pora trochę odświeżyć temat .

Więc tak odebrałem wczoraj podstawę pod akwarium szlifnięta pomalowana nawet nie zapomnieli o trójkątnych blaszkach w narożnikach (prawie nie zapomnieli dwa pola przeoczyli) ale to szczegół .

Wczoraj również przyszły korpusy po wymianie z ½ na ¾ co przekonałem się było czystą stratą kasy . ponieważ foto .

Niestety brak informacji na temat zbiornika który już praktycznie zapłaciłem .

Mam nadzieje że po weekendzie coś się ruszy w tym kierunku .

Od poniedziałku ruszam z obudowaniem ramy i rozmieszczenie w niej „maszynerii” tak by wygospodarować nieco miejsca na małą hodowle nicieni i może jeszcze uda się upchnąć jakąś półeczkę na przybory .

Spójrzcie na foto podstawy zastanawiam się nad blatem .

Czy dać 1xOSB 22mm (200x60) czy skleić dwie identyczne razem by dało 44mm ?

Zamierzam całość porządnie obudować dwie frontowe pokrywy wyciągane oddzielnie .

Narożne blaszki z otworami będą trzymać od wew dwie płyty 94/52cm do nich będę przykręcał narurowca , by nie wkręcać żadnych śrub bezpośrednio w blat pod zbiornikiem .

Przed wklejeniem batu/blatów wcześniej dam teownik o wymiarach 4/4/4cm aluminiowy

lub listwy z wykończeniówki glazury itp

Powino spełniać funkcje podtrzymywania wyjmowanych frontów oraz chce przysłonić dolną poziomą spoinę

Wszystko będzie wytłumione arkuszami styropianu 2x20mm .

Doradźcie jakiś sposób na wypoziomowanie całości po częściowym zalaniu

Do poziomowania mam zamiar zrobić sobie „szlaufwagę” .

Celowo nie chciałem wspawanych śrubek ponieważ przebiją się przez panel podłogowy (cały ciężar na powierzchni 6-ściu nakrętek)

Ostatnie fotki to świetlówka UV – 180cm mam ich 4szt świetlówka ta potrzebuje od 80min do 160 watt statecznika myślę ze jedna zamontowana w pokrywie włączana 2/3 razy dziennie na 10/20min nie zaszkodzi zbiornikowi ?

post-14617-14695716427863_thumb.jpg

post-14617-14695716428702_thumb.jpg

post-14617-14695716429619_thumb.jpg

post-14617-14695716430618_thumb.jpg

post-14617-14695716431535_thumb.jpg

post-14617-14695716432397_thumb.jpg

post-14617-14695716433828_thumb.jpg

post-14617-14695716434321_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Wszystkich .

Nie życzę nikomu na trafienie na tego „jegomościa W-K” a nadal handluje na Allegro .

Pierwszego lutego przesłałem mu pieniądze za akwarium .

Zapłaciłem również za transport do którego sam się zobowiązywał .

Po chyba czwartym terminie który sam określał a którego ciągle nie dotrzymywał , odeszły mi chęci na akwarium i jakikolwiek kontakt z takim „osobnikiem” .

Bajeczki które mi „żenił” były żenująco beznadziejne , mało tego obecnie usiłuje odzyskać

przesłane mu pieniądze i znów zaczyna się zabawa .Zapewnienia o wpłatach , chęć wysłania

skanu , foty dowodu wpłaty są tylko pustymi słowami .

Ale mu udowodnię że tak się nie postępuje z ludźmi , narobię delikwentowi takiego „syfu”

i kosztów że mu w „piety pójdzie”.

Zacznę od przestrogi dla Was osoby chcące poznać dane osobnika będą miały okazje .

Obecnie ma kilka aukcji na znanym portalu.

A ja sam zaczynam znów od kupna zbiornika tym razem ustaliłem już wszystkie szczegóły

z wykonawcą z Niemodlina niebawem wrócę do prac przy narurowcu .

Zmianie uległ tylko litraż akwarium 200x70x70 , myślę ze nie będzie problemów z podstawą

która była wykonana pod uprzedni zbiornik 200x60x60

post-14617-14695716793785_thumb.jpg

Opublikowano

Chodzi mi po głowie również zmiana pompy „CO” na 32/80 np.: pompa z foto

jest przystosowana do chłodzenia układów solarnych glikol ma większą gęstość od czystej

wody a pompy te radzą sobie z tym bez problemu .

Ale czy to nie będzie przesada waszym zdaniem wystarczy 25/80 .

post-14617-14695716794298_thumb.jpg