Skocz do zawartości

Prosze o pomoc w doborze akwarium dla Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam doświadczonych akwarystów chciał bym zacząć moja przygodę z akwarium Malawi.

Jestem w trakcie planowania całego zakupu:

Akwarium o jakim myślałem to coś w granicach:

Dł. od 120 do 140 cm

Szer. 35 do 40 cm

Wys 35 do 41 cm

Zbiornik i pokrywa będzie robiona na zamówienie.

Proszę o pomoc w wyborze rybek dla granicznych wymiarów mojego zbiornika. Dla wymiaru max i min. Jak i doborze odpowiedniego filtra grzałki elementów ozdoby jakie mogę wsadzić dla danego gatunku ryb. Nie zależy mi na dużej ilości ryb tylko na kondycji i zdrowiu rybek.

Z góry dziękuje...

Opublikowano

To jest dział typowy pod obsady , więc o inne rzeczy w odpowiednich działach pytaj. A i jak już będziesz miał akwa to wtedy się coś dobierze bo nie masz określonego konkretnego wymiaru. A to jest ważne w doborze obsady bo np.120x35x35 a 140x40x41 to różnica :)

[300] Malawi

Opublikowano

Przeniosłem do podstaw.

Najpierw musisz wybrać akwarium. Oczywiście im większa powierzchnia dna tym lepiej. 140cm długie, 40cm (35 nie wyglądałoby estetycznie) i ta wysokość... Nie możesz dać 45 albo nawet 50cm? Potem tutaj można dobrać filtracje itp itd, a na koniec w dziale obsada pytaj o pysie.

Opublikowano

Nie wiem dlaczego podałeś taką szerokość , ale powiem Ci że przemyśl wsio i zapodaj szerokość nie mniejsza jak 50cm. Później będziesz żałował, że masz takiego jamnika. No i wysokość tez dawaj 50-55cm ! Ogólnie moim zdniem zakładaj akwarium 140x50x55.