Skocz do zawartości

Czyszczenie grzalki z kamienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak radzicie sobie z czyszczeniem grzalki z kamienia, a dokladnie gornej gumowej czesci ktora jest na wysokosci lustra wody ?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z grzałek kamień czyściłem drucikiem do zmywania ale nie przesadzaj z szorowaniem. Grzałka u mnie działała po takim czyszczeniu , więc myślę że możesz go użyć. Z kabla jak i z górnej części grzałki również.Na kamień dobry jest również ocet np w zraszaczu musisz spryskać powierzchnię, później przemyć wodą. Tak wyczyściłem świetlówki jak miałem pierwsze akwa.

[300] Malawi

Opublikowano

O ile to możliwe, grzałkę umieszczać przy dnie. Inwersja jest ku górze. Woda cieplejsza ma mniejsza gęstość i idzie ku górze, jak dasz grzałke na górze... sam sobie odpowiedz.

Kamień z plastiku pięknie schodzi pastą polerską. Będziesz miał plastikową końcówkę niczym nowa. ;]

Opublikowano
Woda cieplejsza ma mniejsza gęstość i idzie ku górze, jak dasz grzałke na górze... sam sobie odpowiedz.

Nijak ma się to prawo fizyki, do naszej mocnej cyrkulacji ;)

Opublikowano

Witam, panowie po co się męczyć i używać chemii która może zaszkodzić rybom? Do czyszczenia wszelkich grzałek, świetlówek, wzmocnień i czego tam jeszcze z osadów i kamienia najlepsze są środki do obniżania ph. W takich ilościach jakie są potrzebne nie zrobią w akwa żadnej krzywdy. Ph- można również wykorzystać w łazience i kuchni.

Opublikowano

Nie sądzę by używanie octu było "męczące" jak i szkodliwe dla ryb. Sam używałem i po wyczyszczeniu , późniejszym opłukaniu wodą i wytarcia ściereczką nie miało to negatywnego wpływu np na ryby.

[300] Malawi

Opublikowano

Sera pH- zawiera prawdopodobnie kwas fosforowy, bo cóż by to mogło być innego. Wg. mnie sposób równie skuteczny co ocet czy cytryna.