Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba tylko odlać wodę do poziomu poniżej :) Serio widziałem gorzej potraktowane baniaki które stały długo i bezawaryjnie. Wg. mnie nie ma sensu naklejanie tam czegokolwiek czy w ogóle przejmowanie się tym

(ale jeśli nie możesz przez to spać spokojnie zapytaj forumowego fachowca od szkła - Przemka Wieczorka)

Opublikowano

Podpinam się pod temat...

Kupiłem "w ciemno" 240tkę porysowaną bardzo (niby przez pielęgnice amerykańskie). Akwarium stoi prawie rok. Jedynie estetyka spada i co tydzien przy czyszczeniu szybki dochodzi mocne dociskanie gąbki po rysach, bo wszystko co zielone lubi miejsca porowate. A ryski sa idelane ;/

Opublikowano

Troszke mnie uspokoiliście jednak i tak zacząłem już poszukiwania nowego baniaka - lepiej teraz niż jak będę miał powódź...

I już wiem że będzie to nowy baniak a nie używka... Jutro objazd po Trójmiejskich sklepach... Chyba że znacie w Trójmieście jakieś ciekawe namiary to chętnie skorzystam :)

Opublikowano

Wydaje mi się że bardziej niebezpieczna byłaby rysa po zewnętrznej stronie bo nacisk byłby od strony gładkiej. Podobnie jest przy cięciu szyby, łamiesz dociskając od strony gładkiej i pęka wzdłuż rysy.

Opublikowano

Baniak wymieniony na nowy, zalany, filtry podłączone... i mały problem. Kupiłem JBL greenline E901 i po podłączeniu chodzi dość głośno... Słysze go w nocy w sypialni mimo że to spory kawałek. Potrząsałem nim, wydawał dźwięki tak jak by był jeszcze zapowietrzony. Chwilę pochodził prawie że bezszelestnie i po 5-10 in dalej trochę buczy. Jaka może być tego przyczyna? Czytałem gdzieś że były jakieś wadliwe partie z wirnikiem. Czy to może być właśnie wirnik?

Opublikowano

Mi JBL zaciągał powietrze jak był w szafce od małego akwa na takiej półce wyżej niż "podłoga" szafki bo tak była zaprojektowana i nie było innej opcji go postawić. I węże kładły nacisk tak że były pod oporem w dół co powodowało że ten element co jest wlot i wylot powietrza musiał jakoś pod tym oporem być lekko dociśnięty z jednej strony że musiał zaciągać powietrze. Teraz mam na podłodze szafki pod nowym akwa i jest ok.Tak zrobiłem że węże są swobodnie. Pokombinuj przy filtrze na wylocie i wlocie może też ten element zaciąga.

[300] Malawi