Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po 4 miesiącach testowania instalacji narurowej w 720 l

Mam kilka spostrzeżeń i pytań do zaawansowanych akwarystów i posiadaczy tej wspaniałej instalacji. To co zauważyłem po tak krótkim czasie :

1. Spadek przepustowości na instalacji około 0,2 m3/h . Czy jest to wina syfu w rurach?

2. Czasami filtry sznurkowe po wymianie potrafią się zapowietrzyć i są napełnione do połowy po kilku godzinach od wymiany. Wtedy odpowietrzam i jest OK. Macie tak u siebie?

3. Za pompą mam 2 korpusy (odwrócone z rurką) równoległe z bypasem ze złożem matrix i za nim korpus z bypesem FBF (piasek koralowy wapienny). Czy jest ten układ OK, czy zmienić fbf na złoże? Woda kryształ a parametry standard. Nawet przy 45 rybach NO3 skacze mi tylko do 35-40 przed okresem cotygodniowej podmiany.

4. Mam zamiar zakładać drugi narurowiec na 5 korpusach. 2 mechaniki i 1 biolog i 2 purigen lub inne. Powiecie, że nie ma sensu ale często wyjeżdżam a sznurki potrafią się przypchać... Czy pompa grundfos ALPHA2 25-40 wystarczy czy dawać 25-60?

Cała instalacja pobiera mi 15-16W (pompa II bieg) oraz 12W 2 falowniki i w akwa nie ma syfu. Pomyślałem o drugim narurowcu właśnie zamiast tych falowników. Prawie tyle samo prądu a przy okazji filtracja.

Proszę o opinie.

Opublikowano

Ad1 - wątpliwa to spraw i to bardzo ! Może coś wpadło do instalacji.

Ad2 - tak to normalne zjawisko , dlatego są odpowietrzacze

Ad3 - Nic nie zmieniaj

Ad4 - Jeżeli już to dałbym alfe 25-60 jest mocniejsza i z doświadczenia kolegi aarseta wynika że mocno wydłuża to żywotność sznurków. Osobiście jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Na zasysie wywaliłem wszelakiej maści rurki ponawiercane , koszyki itp. Zostawiłem samą rurę plus dałem 4 druty przeplecione na dwa krzyże (żeby nic nie wessało;-)). Przy tak zastosowanym zasysie o wiele lepiej wybiera shit z wody i do tego wydłużyłem żywotność sznurków. Obecnie jest to już 10 lub 11 dzień i nie widzę potrzeby wymiany sznurków. Układ pracuje na pompie 25-40.

Zwiększyłbym przepływ na 3 bieg i wtedy wyciągał wnioski czy seryjnie potrzeba Ci drugi układ.

Opublikowano
Jeśli sznurki wymieniasz teraz rzadziej, to oznacza to, że ten zasys jest gorszy od poprzedniego.Mniej zbiera to i sznurek mniej się brudzi.

Damian napisałem ze zrozumieniem, że o wiele lepiej ten zasys zbiera shit i zdecydowanie jest więcej syfu w korpusach niż poprzednio, a sznurki przy takim stanie jak mam teraz to dawno musiałbym zmieniać bo by mi sie pompa zaczeła zapowietrzać . Nigdy wcześniej nie miałem tak posprzątanego akwarium. Aha i rurka jest zamontowana jakieś 8-10cm nad dnem co powoduje, że wytwarza się takie małe pod ciśnienie. Kończąc dalszą dyskusję napisałem co zaobserwowałem, a nie czego się domyślam.

Opublikowano

No dokładnie eljocie !! Co najważniejsze, że widzę na własne oczy skuteczność zasysania shitu teraz , a jak to miało miejsce kiedy była założona rurka czy koszyk !

Rura zasysająca jest za wklejoną szybą tworzącą taki ,,otwarty komin" , cyrkulacja jest tak sama jak była , czyli woda była cyrkulowana na ta właśnie stronę akwarium. I nie raz widziałem jak shit przelatywał koło koszyka teraz praktycznie 90% tego co wpada do ,,otwartego komina" wjeżdża do narurowca wcześniej nie więcej jak 40-50%. No i tak wcześniej pisałem sznurki maja 10-11 dzień (dokładnie nie pamiętam)zasyfione są jak nigdy i widzę , że pompa ma dalej świetny przepływ ponieważ pompa sie nie zapowietrza i purigen faluje na podobnym poziomie jak na czystych sznurkach (spadł nie więcej jak o 1cm).