Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Forum przeglądam już od dłuższego czasu, niedawno się zarejestrowałem a teraz przyszedł czas abym się przedstawił i zaprezentował moje wykonanie malawi.

Zbiornik 200 l (100x40x50) - kupiłem używany zestaw z szafką, pokrywą, oświetleniem i

filtrem JBL e900

Atmanem AT-201 jako turbiną

Jakimś filtrem wewnętrznym jako mechaniak

Do wystroju akwarium użyłem głazów i łupków szarogłazu (dla zainteresowanych z Warszawy i okolic można dostać to w dobrej cenie w Brzozowym raju przy ulicy ryżowej 104, Opacz kolonia). Łupki przykleiłem na spienione PCV które uprzednio przykleiłem do tylnej szyby.

NA dno poszło trochę styropianu 2cm, głazy i 15 kg piachu kwarcowego z aukcji z allegro.

Akwarium wystartowane 14 grudnia 2013. Po 3 tygodniach pojawili się pierwsi lokatorzy a więc 5 sztuk Saulosi zakupionych w sklepie na Ursynowie. Młode pierdki ale po jakichś 2 dniach dało się zauważyć wybarwianie jednego z samców (atrapy jajowe były od początku) a u jednej z rybek też pojawiła się atrapa jajowa.

Niebawem dołączą kolejne ryby. Długo nie mogłem się zdecydować ale wybór padł na Rdzawe. Te zostały już zamówione i jutro zostaną przywiezione :).

Parametry wody: NO2 - 0 (sera), NO3 - normalnie było 10 ale dzisiaj zauważyłem spadek do 0 - muszę powtórzyć (sera), PH - 8 (jbl) - wszystkie testy kropelkowe.

Po tym jak rybki podrosną i będzie można rozróżnić płeć nie wykluczam dokupienia ryb tak aby nie było za mało samic. Na tą chwilę liczę się z koniecznością dokupienia dwóch samic Saulosi.

Teraz kamienie zaczyna porastać zielenina. Odbywa się to bardzo powoli. Okrzemki pojawiliły się dwa tygodnie temu i bujnie porosły wszystkie kamienie od strony oświetlenia.

Czekam na komentarze i konstruktywne sugestie.

A teraz kilka zdjęć:

post-14401-14695716005537_thumb.jpg

post-14401-1469571601159_thumb.jpg

post-14401-14695716018637_thumb.jpg

post-14401-14695716030543_thumb.jpg

post-14401-14695716039906_thumb.jpg

Opublikowano

Nawet fajne.

Wywaliłbym korzeń, bo jakoś tak mi nie pasuje ;-)

Na co przyklejałeś łupki, bo nawet nieźle to wygląda :) Nie boisz się, że kamienie poodpadają?

Opublikowano

Witam na forum i gratuluje fajnego zbiornika.

Moim zdaniem korzeń pasuje do ogólnej kolorystyki i aranżu ;)

Jak bym miał coś wywalać to raczej mechanika ;) i ten drugi co robi chyba za cylkulator. Życzę powodzenia i cierpliwości w dalszej przygodzie z pyśkami.

Opublikowano

@Kessey

1. Korzeń musi być bo Żona mi kazała. Mała cena za możliwość trzymania akwa w moim małym saloniku. Poza tym korzeń dostałem w zestawie i był już porządnie wymoczony przez co nie wpływa na parametry wody.

2. Najpierw przykleiłem PCV do tylnej ścianki a potem układając kamienie przyklejałem je punktowo na miejscach styku z PCV lub innymi kamieniami. Całość klejeń wykonałem silikonem akwarystycznym (kosztuje niecałe 10zł więcej od normalnego sanitarnego czyli 20-30 zł a dokładnie nie pamiętam).

Na drugi dzień po sklejeniu jak próbowałem poruszać jakimś kamieniem to cały stół się kołysał dlatego nie obawiam się o to, że poodpadają.

@Krzysiek

1. Jestem w stanie zrezygnować z mechanika ale cyrkulator wolałbym zostawić bo fajnie ryby pływają pod prąd :) Zobaczymy jak inni koledzy zrecenzują moje akwa i wtedy podejmę decyzję.

Opublikowano
@Kessey

1. Korzeń musi być bo Żona mi kazała. Mała cena za możliwość trzymania akwa w moim małym saloniku. Poza tym korzeń dostałem w zestawie i był już porządnie wymoczony przez co nie wpływa na parametry wody.

Trzeba było od razu tak napisać!! Bardzo ładnie się prezentuje :D

nie chodziło mi o parametry wody, tylko jakoś mi nie pasuje do malawi, ale już nie ma o czym mówić, skoro władza najwyższa powiedziała, że być musi :)

Opublikowano

Nie wiem jak mam odpowiedzieć na to pytanie. Powiem, że jak włączę napowietrzanie w mechaniku to momentalnie w całym akwarium pływają małe pęcherzyki powietrza więc cyrkulacja chyba jest. Od tego właśnie jest ten atman. Ma 500 l/h więc nie za dużo ale woda w akwarium cały czas się porusza...

Opublikowano

Generalnie fajnie wygląda ale ja użyłbym jednego kawałka łupka żeby pozasłaniać ten filtr i "cyrkulator" który zawsze możesz trochę niżej zawiesić. A przy korzonku jakąś trawkę może dosadź.

Opublikowano

Właśnie o to mi chodziło czy krąży i filtry syf zbierają. Ja jak na początku dałem jak Ty to zamulało prąd i na środku miałem szambo Hahaha.....

Opublikowano
Właśnie o to mi chodziło czy krąży i filtry syf zbierają. Ja jak na początku dałem jak Ty to zamulało prąd i na środku miałem szambo Hahaha.....

Filtr nie zbiera tylko gówienek które zbierają się w dwóch miejscach (przy przedniej szybie i pod cyrkulatorem). Czy w Waszych akwa też tak jest czy może gówienka są wciągane przez zewnętrzny?