Skocz do zawartości

podnoszenie ph

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzięki Panowie zacznę działać,zobaczymy co się wydarzy.Jeszcze jedno pytanie.Kiedy powinienem się spodziewać ruchów w parametrach od razu po wlaniu roztworu czy np.po 24h jak wszystko się wymiesza?
Twardość węglanową możesz zmierzyć praktycznie od razu, na pomiar pH poczekaj 24 godziny.
Opublikowano

Jak dla mnie to strasznie dziwne te twoje wyniki jeżeli chodzi o pH ! Z tego co pamiętam to za pomocą sody większego pH niż 8,4 nie da się osiągnąć ( ale za to nie dałbym ręki bo nie pamiętam). No ale przy dodaniu 4-6 łyżeczek ( jeżeli tyle dałeś) osiągnąć skok aż o 1 stopień pH to trochę dziwne i to bardzo. U mnie w kranie pH mam na poziomie 7,4 i sypie sody nawet 7-8 łyżeczek na 100l wody podniosło mi pH to 8,0. Czym mierzysz wartości ?

Opublikowano

Nie ma w sumie badań empirycznych na przykładzie konkretnego baniaka ale 8,5 a 8,4 to oczywiście przy naszych testach niemożliwe do określenia ;). Myślę, że pomiar testami opartymi na skali barwowej jest lekko kulawy i 8,5 może okazać się 8,0. Test kH jest bardziej wiarygodny i przy tej ilości skoczyło ono sporo czy jednak 4 łyżeczki na 200 litrów zawsze dodadzą 7 dKh to trzeba by sprawdzić.

Opublikowano
Jak dla mnie to strasznie dziwne te twoje wyniki jeżeli chodzi o pH ! Z tego co pamiętam to za pomocą sody większego pH niż 8,4 nie da się osiągnąć ( ale za to nie dałbym ręki bo nie pamiętam). No ale przy dodaniu 4-6 łyżeczek ( jeżeli tyle dałeś) osiągnąć skok aż o 1 stopień pH to trochę dziwne i to bardzo. U mnie w kranie pH mam na poziomie 7,4 i sypie sody nawet 7-8 łyżeczek na 100l wody podniosło mi pH to 8,0. Czym mierzysz wartości ?

Dodałem dokładnie 4 łyżeczki na całość czyli na około 200l wody.Jeżeli chodzi o ph bardzo możliwe,że wskazuje 8,0 kwestia odczytania barwy,moim zdaniem bliżej było do 8,5.Jeżeli chodzi o kh to według instrukcji producenta po prostu liczę krople i wychodzi 11.Ph mierzę sera ph test natomiast kh Dajana kh test.Soda którą dodałem to soda oczyszczona firmy Gelwe.

Opublikowano

Soda jak soda nie ma znaczenia jakiej firmy ma być oczyszczona soda i odpowiednia zastosowałeś. Jednak nadal jestem mocno zdziwiony aż tak wysokim pH po zastosowaniu 2 łyżeczek na 100l wody. MOże w kranie masz wieksze pH ?