Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak sobie teraz pomyślałem to może tę pionową zrobić tak jak piszesz 1.5-2 cm nad poziomem żwiru a tę poziomą tak jak myślałem pierwotnie gdyż z tego co napisałeś zrozumiałem,że z Twojego doświadczenia wynika,iż rura zakończona normalnie lepiej ciągnie a taka ponacinana lepiej zasysa nieczystości.Co o tym myślicie.

-- dołączony post:

A jak Wam się wydaje czy jest jakaś różnica w tym,że tę poziomą rurkę ponacinam gęściej przy końcu a rzadziej na początku lub odwrotnie czy jak całą natnę w takich samych odstępach to przy którym wariancie lepiej będzie to chodziło,czy w ogóle ma to jakiś wpływ na dalszą pracę .

Opublikowano

Zrób tak :

Wystaw z piasku około 2 cm rurke zakończoną kształtką (kolanko mufa co tam chcesz)

I zacznij tak prace filtracji , potem będziesz mógł sobie wkładać w tą kształtkę dowolnie ponacinaną rurke i obserwować działanie..

Opublikowano

Dobry pomysł z tym,że moje akwarium ma 90 cm szerokości i kiedy je zaleję to delikatnie mówiąc będę miał problem tam się dostać dlatego próbuję rozeznać najlepszy sposób,drugi problem to to ,iż tło mam zamiar zrobić s suporexu i chciałem wszystkie te rury schować w tle ale coraz bardziej skłaniam się jednak aby zrobić przerwę w miejscach gdzie są rury.Na chwilę obecną mam zamiar tak jak pisałem wcześniej pionową zakończę z 2-3 cm nad poziomem żwiru a ten poziomy zasys ponacinam tylko nie wiem czy ponacinać ją w równych odstępach czy z jednej strony gęściej a z drugiej słabiej