Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ta nauczyłoby go na 5 min. moim zdaniem nic to nie da niepotrzebne nerwy a i tak to co padło to już stracone i akwarysta załamany takim stanem rzeczy. Podstawa to FAQ każdy to powie więc też polecam tę lekturę- w dużych ilościach na pewno nie zaszkodzi. Powodzenia kolego!!!

Opublikowano

Niemam zabardzo skąd wziać wody dojrzałej. Jeżeli jej niewleje to moge dodać TROPICAL Bacto Active?? Jak pisze, że wpuściłem ryby po 24 godzinach to wpuściłem. Temperatura wody była dobra 25 C. Ryby jak przywiozłem do domu to najpierw były włożone z paczką do akwarium w celu wyrównania temp. Jeżeli woda teraz przejdzie dojrzewanie to musze ja wymieniać na nową????

Opublikowano

..oczywiście , wlej te bakterie , filtry mają ciągle pracować i podnieś jednak temperaturę o 2 stopnie i po prostu czekaj! Nic już więcej nie zrobisz!! W okresie dojrzewania nie podmieniaj wody!! A jak już dojrzeje to NIE wymieniaj na nową tylko podmieniaj co tydzień w ilości 1/4 zbiornika!! I czytaj FAQ...

Opublikowano

ok tak zrobie. Zamierzam kupić w przyszłości filtr kubełkowy. Tak do końca niejestem zdecydowany jaki. Może byście mi pomogli wybrać. Oglądałem na all-o i coś takiego mi wpadło w oko. Też się zastanawiałem nad lampą UV w filtrze, ale kolega mi odradził do malawi.

AFI022 FILTR HW-302 ZEW.KUBEŁKOWY 1000l/h + wklady (3830800120) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/38/30/80/01/3830800120@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@38/30/80/01@@AMEPARAM@@3830800120

Opublikowano
ok tak zrobie. Zamierzam kupić w przyszłości filtr kubełkowy. Tak do końca niejestem zdecydowany jaki. Może byście mi pomogli wybrać. Oglądałem na all-o i coś takiego mi wpadło w oko. Też się zastanawiałem nad lampą UV w filtrze, ale kolega mi odradził do malawi.

..nie ten dział!!

Opublikowano

Bartosz ale Ty jesteś nadgorliwy :shock:

Słuchaj co Ci inni piszą a z zarybianiem poczekaj, aż będziesz miał odpowiednią wiedzę i stabilny zbiornik! Czytaj tematy na forum! skup się szczególnie na cyklu azotowym! Jak poczekasz i zrobisz wszystko tak jak się należy będziesz mógł wpuścić ryby bez ryzyka kolejnej tragedii !

Opublikowano

Witam

Jak narazie 6 sztuk ryb zostało, a pozostałe niestety zdechły. Kupiłem dzisiaj testy do azotu i azotynów. NA 2 0,025 mg/l , NO3 5 mg/l.

-- dołączony post:

szkoda, że nikt niechce mi odpowiedzieć. Czy takie pomiary oznaczaja zakończenie się cyklu azotowego???