Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj ja mam w 720 l fbf-a na 20`` slimie i no2 ani śladu . Fbf ma tak dużą powierzchnie czynna filtracji , że pewnie standardowy korpus 10`` by wystarczył. Co do korpusów bb to raczej odpada , musisz mieć wgląd na prace piasku nie będziesz w stanie wyregulować przepływu . Tym bardziej że przepływ się zmniejsza wraz z zamuleniem sznurków, w ciągu 2 tygodni zmieniam przepływ około 3 razy. Tylko korpus przeźroczysty.

Co do 3 korpusów przed pompą może i nie głupie jednak zwiększają się koszta obsługi. Korpus za pompą 50mic można sobie odpuścić generuje tylko opory a woda po 100 mic jest krystalicznie czysta.

Opublikowano

Koledzy, odgrzebie trochę ten temat. Mam uruchomiona filtracje narurową z korpusem MOSIĘŻNYM przeznaczonym do c.w.u.

Test na obecność miedzi: wynik = 0 (był przeprowadzany po około 2 tygodniach użytkowania)

A więc polecam bo śmiga nieziemsko... i nie wiem jak można żyć bez narurowca ;)

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia mogę polecić rozwiązanie z 3 korpusami przed pompą. Mam możliwość sprawdzenia przepływu i po zmianie z 2 na 3 pompa dmucha lepiej. Kolejna korzyść to rzadziej można wymieniać wkłady i nie spada tak przepływ. To zresztą logiczne skoro przepływ przez 2 sznurki to max 3 tys. l/1h a pompa 25/60 ma możliwość popchnąć 3,2 tys. l/1h, że dwa korpusy zdławią przepływ już na wstępie a jak się zaczną zapychać to będzie już tylko znacznie gorzej ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Niezbędne graty do narurowca już skompletowałem i jestem na etapie składania wszystkiego w całość. Tak jak wspomniałem wcześniej cały układ robię na szarych rurach i kształtkach 25mm i tu moje małe zdziwienie bo w systemie nibco rury i kształtki są ze sobą bardzo dobrze spasowane i wchodzą ciasno a przy tych szarych przy składaniu spore luzy. W instrukcji do klejenia nibco piszą, że luźne połączenia nie mogą mieć miejsca. Wszystkie rurki już podocinałem i jestem przed samym klejeniem i te luźne łączenia trochę mnie zastanawiają. Czy macie jakieś doświadczenia i spostrzeżenia na ten temat.

pozdrawiam

Opublikowano

Mam na tych rurach zrobione trzy instalacje narurowe i wszystko gra. Owszem czasem są luzy, to zależy od producenta (Effast, VDL, Plimat) ale po klejeniu wszystko jest szczelne. Jakiego kleju będziesz używał? Polecam Tangit. I jeszcze mała uwaga techniczna - po naniesieniu kleju na rurkę i włożeniu jej w kształtkę przekręć ją o 45-60*. Ale o tym pewnie wiesz.

Opublikowano

Kształtki są firmy Effast a rury Gamrat i luzy są spore szczególnie przy kolankach 90st.. Kleju Tangit niestety nie udało mi się kupić i ostatecznie w praktikerze wziąłem klej Griffon HT-120 i oczyszczacz Griffon Cleaner polecane do klejenia nibco więc i tu pewnie będą ok.