zydanet83 Opublikowano 24 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Witam Dziś pojawił się mały problem u jednego z samców , tak jak w tytule - wyskoczyło u zamglenie na jednym oku z guzkiem .... Może to wina ciosu innego samca , a może pasożyt ... Stałą techniką ( soda ) podniosłem ph o około 0,5 temp. 29 "C ... Ph miałem 7,5 to troszkę mało teraz jest już 8 tak wiec powinien byc luz ... Kiedyś miałem z tym problem i był to pasożyt - zaatakował słabe osobniki . Narazie samiec zachowuje się normalnie .. Miejmy nadzieje że zabiegi pomogą ...
nabe Opublikowano 25 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Najpewniej jakieś otarcie czy uszkodzenie od walki. Nie sądzę,żeby twoje zabiegi miały jakiś wpływ na leczenie,jakkolwiek rogówka u pyszczakó goi się dość szybko.
zydanet83 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 25 Grudnia 2013 W przypadku pasożytów takie zabiegi pomagają ... ( nagła zmiana ph powodują że mikro ustroje padają ) A , że umnie było za niskie to jest jak znalazł
nabe Opublikowano 27 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nie przesadzałbym z tymi skokami pH bo można wylać dziecko z kąpielą. Ryby bezpiecznie znoszą zmiany pH wg. różnych źródeł o 0.1 - 0.2 stopnia na dobę.
Rekomendowane odpowiedzi