Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

woda w kranie ma:

NO3 okolo 50 mg/L

PO4 pomiedzy 0 a 0.03 mg/L

patrzac pod swiatlo

NO3 okolo 25 mg/L

patrzac na bialej kartce

te fiolki to sprawdzac na bialej kartce czy pod swiatlo?? bo roznica w kolorze jest znaczaca.

Opublikowano

Nie wiem jak jest z testami salifert, ale ja używam jbl i zawszę ustawiam na białym tle.

Jeśli w kranowicie masz No3 -50mg/l to zostaje chyba tylko zbijanie No3 za pomocą żywic jonowymiennych, hydroponiki lub jakiegoś denitryfikatora bo tak jak napisałem wcześniej podmiany za wiele nie dadzą.

Opublikowano
woda w kranie ma:

NO3 okolo 50 mg/L

patrzac pod swiatlo

NO3 okolo 25 mg/L

patrzac na bialej kartce

te fiolki to sprawdzac na bialej kartce czy pod swiatlo?? bo roznica w kolorze jest znaczaca.

Przy teście Salifert'a na NO3 wynik odczytujemy kładąc fiolkę na białej części wzornika i patrzymy z góry porównując kolory. Jeśli wynik jest poniżej 10ppm, przykładamy fiolkę bokiem do wzornika i odczytujemy wynik dzieląc go przez dziesięć. Robimy to w świetle dziennym ale nie przy bezpośrednim nasłonecznieniu. Jeszcze jedna uwaga, im krótszy termin ważności testu, tym wyniki są bardziej zaniżone.
Opublikowano

Znalazłem taki artykuł:

http://pieczatki-wizytowki.pl/denitryfikator/

Według tego co tu ludzie piszą pomaga to praktycznie w 100%.

Może takie coś podłączyć pod swój kubełek?

Większość materiałów do zrobienia takiego denitryfikarora posiadam.

Jednak chciałbym się upewnić jak go wykonać dokładnie i jak uruchomić. Najlesza byłaby rozmowa z osobą która takie coś posiada. Może jest ktoś z okolic Wałbrzycha kto posiada takie cudo i chciałby się zapoznać? zawsze to wiąże się z wymianą doświadczenia przy wychowaniu pyszczaków.:D

-- dołączony post:

testy po 24 godzinach od podmiany 50 % wody nadal pokazują:

NO3 pomiedzy 50 a 100 mg/L

PO4 pomiedzy 0.25 a 0.5 mg/L

materiały do budowy denitryfikatora juz zaczalem zbierac. Postaram sie zamontowac go jak najszybciej.

Opublikowano

Poszukaj tematu na forum, było tego dość dużo: denitracja na podłożu z waty,węgla,keramzytu,wreszcie piasku (dsb), bardzo długiego węża i różnych magicznych substratów jak sachemowy Denitrate,specjalnie szkolone bakterie itd ;) Jedyne czego tu nie próbowano to denitratora siarkowego,planowałem podjąć temat ale poszedłem w stronę purigen+denitrate - testy trwają.

Zawsze pozostaje ci bezpieczna opcja hydroponiki/filtra glonowego.

Opublikowano

przeanalizowałem cały artykół który wkleiłem poniżej i już mam prawie wszystko co jest potrzebne do uruchomienia. na dniach ruszam z odpaleniem i za tydzien max dwa powinno być już o wiele lepiej. akwarium już odkryte po 4 dniach zaciemnienia i woda zrobiła się czysta. zakwit zniknął :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu dzisiejszym po sprawdzeniu wody w denitryfikatorze ukazalo sie NO3 rowne zero wiec zaczelo wszysko działać:D . Teraz czekać az woda w akwarium zejdzie na minimum NO3.
To teraz warto zwrócić uwagę na PO4.