Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako nowicjusz chciałbym poprosić o poradę odnośnie filtra e 701, czy jest on wystarczający do zbiorniczka niby 140l? Piszę niby bo wymiary zewnętrzne to 100X40X35 cm, czyli 140l jednak po odjęciu objętości szyb i biorąc pod uwagę, że poziom wody będzie niżej od górnej krawędzi, to już wychodzi 123l. W sklepie zapewniali, że 701 wystarczy do 200l, w sieci spotkałem się, że 160l to max, dlatego chciałbym się upewnić jak to naprawdę jest w praktyce. Przewidywana obsada to saulosi 1+5 docelowo, jednak na początek chciałbym spróbować młode 2+8 może się dogadają, a jak się nie uda to nie mam problemu z redukcją. W przyszłości niewykluczona zmiana obsady, ale jednogatunkowa ze względu na litraż.

Z góry dziękuję

Krzysztof

Opublikowano

Witam. Teoretycznie powinien wystarczyć jednak ja bym nie brał filtra "na styk" lepiej zawsze mieć większą filtrację. A nóż będziesz chciał zmienić zbiornik za jakiś czas i filtr okaże się zbyt mały. Proponowałbym ciut większy czyli e901 a tak na marginesie zanim kupisz w sklepie popatrz w necie może wyjdzie taniej.

Opublikowano

Mam jedno akwarium 105x35x40(147l) roślinne i mam w nim JBL e901. Jest akurat. Inny byłby za mały.

A co do e701 to najczęściej go spotykam w akwariach do 80l, Powyżej chyba nigdzie go nie widziałem samego. Jeśli ktoś ma e701 powyżej 100l to ma do tego wewnętrzny też i wtedy e701 może być jako biolog tylko.

Opublikowano

Jak najbardziej popieram propozycję kolegi Białego tym bardziej że róznica w cenie jest symboliczna chyba z 15 zł jak to wszystko wpakujesz na dole do szafki i wrzucisz więcej ceramiki to z 900l/h zrobi się 400l/h więc circulator z napowietrzaniem i tak szybciej czy póżniej dołożysz

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

O to mi właśnie chodziło jasno, konkretnie i szybko.

Kolego Biały dzięki również za przestrogę odnośnie sklepów, na Allegro sprawdzałem już przed wyprawą do akwarystycznego, więc od razu wiedziałem o ile chcą więcej

Pozdrawiam

Krzysztof