Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a czy do Yellow+Socolofi pasowało by coś takiego jak:

Pseudotropheus elogantus mphanga lub Pseudotropheus elongatus ornatus?

Opublikowano

Typowi roślinożercy, podobnie zresztą jak Socolofi...z Yellowem na upartego można próbować, ale tylko przy urozmaiconej diecie.

Opublikowano

Konings pisze o Mpandze - 'Jego menu obejmuje glony i fitoplankton', o Socolofi - ' Żywi się peryfitonem porastającym skały i piasek'. Czyli w drugim przypadku rzeczywiście mogą być to również bezkręgowce.

Opublikowano
Jeszcze tak dla upewnienia się zapytam czy ten Socolofi nie będzie za duży do tego akwarium?

U mnie dorosły samiec Socolofi dorósł do 12 cm. Samice do 10 cm. Bardzo ciekawy gatunek do oglądania. U mnie jeden samiec był dość charakterny i jego agresja była tylko wewnątrz gatunkowa. Miała swoją jamę w której cały czas leżał (dosłownie), ale jak tylko podpłynęła jakaś ryba wyskakiwał jak z katapulty. Miał u mnie ksywę murena.

Wstyd się przyznać ale kiedyś ten gatunek miałem w 80cm, więc w 120 cm powinien się zmieścić bez problemu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołączę się do tematu a mianowicie, aktualnie psoiadam młodzież saulosi coral oraz maignano w baniaku 240l, chcę dołożyć trzeci gatunek i też myślałem o callainosie lub socolofi. Ostatnio jednak zacząłem się zastanawiać nad labidochromis yellow ze względu na charakter (wiem sprengerae też spokojny, ale jakoś nie przypadł mi do gustu). Jak myślicie który z tych trzech gatunków najlepiej pasowałby do aktualnej obsady? Czy saulosi i maignano "dadzą radę" np. z callainosem jak podrosną?