Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio przeglądając galerię natknąłem się na zdjęcia Jurgena. Bardzo spodobał mi się elongatus mphanga i trewek thumbi wst Ob. Mam pytanko, czy można je trzymać z saulosi i maingano? W stosunku 2/7 każdego gatunku... zbiornik to 375l (150/50/50). Są jakieś przeciwwskazania trzymania ich razem? Może dieta? lub agresja?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Trewcie muszą mieć bardzo roślinną diete i pod tym względem odstaja od pozostałych choc nie oznacza to że nie możan tych gatunków trzymac razem - po prostu trzeba bardziej uważać/myśleć czym się karmi

Inna sprawa to to że saulosi maingano i elongatusy są gatunkami trzymającymi sie ściśle skał wiec moga o nie powalczyć.

To co mnie w tej obsadzie najbardziej niepokoi to że razem planujesz 4 gatunki po 2+7=9 ryb co daje w sumie 36 osobników. Jak ryby będą dorosłe to będzie ich za dużo.

Opublikowano

O błąd :P miało być 2/5.

Ej a jak dam dużo kamieni i zrobię dużo kryjówek to może się udać?

Żeby nie miały tłoku to można dać 2/5 saulosi, maingano, mphanga a trumbi będzie jeden harem 1/3, co daje w sumie 25 ryb.

będzie lepiej...?

Opublikowano

11 ryb mniej to pewnie że lepiej

w dodatku myślimy o czymś innym, bo ty pomyślałes tylko o agresji i wychodzisz z założenia że jak dasz dużo skałek itd to sobie rozłożą rewiri i będą miały się gdzie schować i wtedy oki

jak dla mnie to pierwszy błąd myślowy jest taki ze nie po to ma sie te ryby aby się ciagle chowały

w dodatku pisząc w poprzednim poscie o ilosci bardziej mi chodziło o parametry wody bo na tym punkcie mam skrzywienie a przy 36 dorosłych rybach parametrów byś nie utrzymał na dobrym poziomie

Opublikowano

A ja może coś wtrącę względem zajmowania rewirów.

Labeotropheusy wg. moich obserwacji lubią się trzymać raczej nad sobstratem , więc raczej nie powinny z maingano walczyć o kryjówki :D

Opublikowano

Zakładam 375 litrowy zbiornik i planuje go narazie na 24 ryby. W zbiorniku o 10 cm wyzszym mam właśnie tyle i naprawdę 3x8 czy 4x6 to max. Fakt, że matematycznie to możemy sobie poukładac ryby jak sie nam chce, istotne jest jednak to czy one też tak będą chciały ;). IMHO na wielosamcowy układ duże szanse są tylko u saulosi, trewki mphangi i maingano mogą ale nie musza mieć ochoty na rywala. Czas pokaże jak zwykle na co ryby mają ochotę.