Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Wróciłem do akwarystyki po 7 latach przerwy, więc na pewno wiele rzeczy się pozmieniało więc uznaję się za mega amatora i nie krzyczcie od razu.

Posiadam akwarium: http://www.diversa.info.pl/prod_50_zestaw_startup_80_ap.html

Mam 8 pyszczaków ale bardzo młodych i malutkich jak podrosną planuje zmniejszyć obsadę. Mam pytanie do was bo po raz pierwszy bawie się w akwarium z podłożem - piasek.

Problem jest taki iż na dnie tego piasku z reguły na środku akwarium zalegają gówienka ryb. Czy ten filtr który jest w zestawie jest odpowiedni piszę,że 1000l/h przepuści ale brud dalej zalega ;/ Nie będę też ukrywać, że powoli irytuje mnie co tygodniowe odmulanie tego piasku.

Od razu dodam że nie mam miejsca w chwili obecnej na filtr zewnętrzny.

Czy polecicie coś lepszego do filtracji wewnętrznej ???

Opublikowano

No lepszą filtracją od wewnętrznej jest zewnętrzna :) To już by szło jeśli byś nie miał tego wew. a jakiś kubeł z prefiltrem żeby bakterie miały swoje miejsce , wtedy kubła nie otwierasz tak często tylko czyścisz gąbkę (czyt. prefiltr ) :)

[300] Malawi

Opublikowano

a jakiś konkretny mógłbyś polecić ??

niestety moje akwarium na razie stoi na szafce MALM z IKEA :) i mam 5 szuflad i zewnętrzny filtr się nie zmieści. 1 Szuflada jest faktycznie na akcesoria od akwarium ale ona jest długa ale bardzo niska... i wątpię by coś tam się zmieściło... dlatego myślałem że może coś lepszego wew...??

Opublikowano

Witaj, aquael 1500 lub 2000.Mysle, ze te filtry sprawdza sie o niebo lepiej.Maja zdecydowanie wieksza przepustowosc co zwiekszy ruch zanieczyszczen i ich wpadanie do filtra.Posiadaja tez dosc pojemna przestrzen na media biologiczne oprocz gabki co dobrze wplynie na biologie wody.Pozdrawiam.Sa to filtry wew.

Opublikowano
  BedoKa napisał(a):
Witaj, aquael 1500 lub 2000.Mysle, ze te filtry sprawdza sie o niebo lepiej.

Chyba nie miałeś takiego zbiornika 80cm jak polecasz 2000l/h. Przecież zrobi wir taki że ryby będą pływać w koło jak konie w cyrku biegają.

Opublikowano

Hej kolego,

Jaki masz ten filtr wewnętrzny?

Bo ja miałem wcześniej takie szkiełko jak Twoje a w nim za filtrację odpowiadał filtr Aqael Turbo 1000 i ładnie mi ogarniał 112l pod względem mechanicznym i biologicznym (zakładając harem saulosi). Jedyna uwaga to aby z wylotu filtra zdjąć końcówkę napowietrzającą bo ona mocno dławi wypływ.

Opublikowano
  Plagiatt napisał(a):
Problem jest taki iż na dnie tego piasku z reguły na środku akwarium zalegają gówienka ryb.

Bo masz źle ustawioną cyrkulację. Odchody powinny lądować na/pod filtrem.

Plagiatt napisał(a):
Czy ten filtr który jest w zestawie jest odpowiedni piszę,że 1000l/h przepuści ale brud dalej zalega

Filtry z zestawu zwykle są do d..., ale, że nie masz filtra zewn. to możesz do niego zamiast gąbek wsypać jakąś bio ceramikę. Biologie Ci ogarnie na te kilka ryb. Dokup mechanika z gąbką też o przepływie 1000l/h. Niestety to dodatkowe graty w akwa, ale Ty nie chcesz kubełka a biologie coś musi utrzymywać.

Opublikowano
  krzysiek2301 napisał(a):
Hej kolego,

Jaki masz ten filtr wewnętrzny?

Bo ja miałem wcześniej takie szkiełko jak Twoje a w nim za filtrację odpowiadał filtr Aqael Turbo 1000 i ładnie mi ogarniał 112l pod względem mechanicznym i biologicznym (zakładając harem saulosi). Jedyna uwaga to aby z wylotu filtra zdjąć końcówkę napowietrzającą bo ona mocno dławi wypływ.

..i można go rozbudować w pionie lub równolegle co zwiększy Ci powierzchnie filtrującą!!

-- dołączony post:

meszek napisał(a):
Chyba nie miałeś takiego zbiornika 80cm jak polecasz 2000l/h. Przecież zrobi wir taki że ryby będą pływać w koło jak konie w cyrku biegają.

..Sławku...Ten filtr ma regulację;))

Opublikowano

to chłopaki ostatecznie co lepiej kupić:

Aqael Turbo 1000 czy 1500 czy 2000 ?? :) czy bez różnicy :P

bo z tym moim rozumiem nic nie zdziałam... Ten moj fajnie działa jak nie ma tego koszyka i tej gąbki wtedy faktycznie wszystko wciąga... ale po założeniu jest już dupa...