Skocz do zawartości

HQI - jakie zakupić podpowiedźcie akwamaniacy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowałem się na zmianę oświetlenia z świetlówek na HQI .

Doradźcie jakie HQI kupić / ile żarników jakiej mocy / jaką firmę polecacie?

Baniak ma 500 l / 200-50-50 /

Nad baniakiem nam około 40 cm luzu aby lampę podwiesić.

Wydać mogę do około 1500 zł .

Baniak to zbiornik ,,malawijski".

miron

zdjecia mojego baniaka / w tym zdjęcia pokazujące możliwość umocowania HQI / można zobaczyć tutaj : http://www.chwaszczyno.com/index.cgi?ac ... Pyszczaki/

Opublikowano

Myślę że na 200cm malawi wystarczy 2x150, lampy to w zależności na co Cię stać, albo oprawy przemysłowe (u ciebie i tak nie będzie ich widać) albo te akwarystyczne ale są kosmicznie drogie.

Inna sprawa - wentylacja masz zdaje się zamkniętą od góry tą pokrywę - może być ciepło.

Popatrz na www.aqvalight.pl. Ja mam oprawy włoskie LEUCI, odradzam chińskie (tak mi powiedział gość w sklepie elektrycznym) tańsze są o jakieś 20-30zł. Odradzam też samoróby, bałbym się mieć na kablu 2,5kV.

Żarniki raczej 10.000K, koniecznie takie same w obu lampach.

Opublikowano

naczytałem się o HQI i pozostaje tylko jedna wątpliwość / wczytując sie w wypowiedzi Panów S i C/ ? czy w moim baniaku zastosować 2 razy 75 W czy 2 razy 150 W ?

Opublikowano

IMHO spokojnie 2x70W, o ile nie lubisz bardzo jasnego baniaka. Swojego czasu akwarium 150cm dlugosci oswietlalem jedna lampa 70W. Starannie dopasowalem jej miejsce i rownomiernie oswietlala obydwa boki.

Opublikowano

Zgadzam się z pfpp, chociaż ja powiesiłem 2x75 z innego względu, zawsze mam miejsce na dołożenie np trzecie 75tki, albo dodatkowych jarzeniówek (zo z resztą mam w planie) natomiast jak powiesisz 2x150W to już ciężko będzie "obniżyć" moc.

Opublikowano

jeszcze jedno pytanko u mnie bywają czasami częste zaniki napięcia jak to się ma do HQI ?, czy trzeba jakieś urządzonko dodatkowo zamontować ?

Opublikowano
jeszcze jedno pytanko u mnie bywają czasami częste zaniki napięcia jak to się ma do HQI ?, czy trzeba jakieś urządzonko dodatkowo zamontować ?

nic wiecej nie potrzebujesz, przy poborze mocy jaki ma HQI to UPS i tak nie zda egazminu bo pociagnie króciutko a bawić się w jakieś duże UPSy to imho bez sensu.

W przypadku zaniku napięcia po prostu Ci lampy zgasną jęsli przerwa bedzie krtkotrwała np minute czy dwie to i tak lampy nie odpalą tylko jeszcze trzeba pare minut poczekać aż ostygną i dopiero wtedy ruszą ponownie. Jak przerwa bedzie dłuższa i w czasie niej ostygna to odpala od razu. Plusem HQI jest to że w takim przypadku ryby nie są nagle "oślepiane" nagłym zapaleniem się lamp bo lampy sie stopniowe rozpalaja.

Opublikowano

Chciałem tylko dodać, że zabezpieczenie, o którym pisze mars (zabezpieczenie przed rozruchem na gorąco) montowane jest do fabrycznych opraw - niektóre samoróbki ich nie mają i wtedy trzeba montować coś takiego dodatkowo.