Skocz do zawartości

Podmiana wody w dużych zbiornikach, jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, czy używany przez Was węgiel w filtrze korpusowym na wężu pomiędzy kranem a akwarium to zwykły stosowany w filtrach. Czy on nie traci swoich właściwości po jakimś czasie ?? Co ile wymieniacie go ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie, czy używany przez Was węgiel w filtrze korpusowym na wężu pomiędzy kranem a akwarium to zwykły stosowany w filtrach. Czy on nie traci swoich właściwości po jakimś czasie ?? Co ile wymieniacie go ??

Przyłączam się do pytania.

Czy taki wkład będzie dobry?

http://www.kwasek.pl/pl_PL/p/USTM-Wklad-ze-spiekanego-wegla-aktywnego-BL/3258

Czy wkład w korpusie trzymamy w wodzie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanie o dopuszczanie wody ,z racji że mam zmiękczacz wody muszę dopuszczać z zaworu przed zmiękczaczem ale tam jest tylko zimna woda (zimą woda z wodociągów ma nawet 5 stopni), ze starszych postów wyczytałem że kolega dopuszcza z zaworu do pralki czyli też zimna , jak się to ma na temperaturę w akwarium na 450l podmiana około 100l , czy zmienia to znacznie różnicę temperatur .

Jeszcze nie uruchomiłem akwarium najpierw muszę pospawać stelaż bo przeznaczona komoda się ugina

Opublikowano

Jak podmieniam u siebie około 100-120 l (przy sumarycznej ilości wody około 450l tak jak u Ciebie) , temperatura spada o 2-3 stopnie.

Nic się wielkiego nie dzieje. Profilaktycznie włączam po podmianie grzałkę.