acer2244 Opublikowano 28 Listopada 2013 #1 Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam leczyłem w swoim akwarium ospę przez tydzień wlewałem zieleń malachitową i podnosiłem temperaturę do ponad 30 stopni i objawy ustąpiły. Mam do was takie pytanie jak przywrócić akwarium do stanu pierwotnego??. Czy podmiana 50% wody w akwarium i dolanie bakterii nitryfikacyjnych pomoże bo podejrzewam, że lekarstwo wszystko wybiło.Pozdrawiam.
Slawek-meszek Opublikowano 28 Listopada 2013 #2 Opublikowano 28 Listopada 2013 Przede wszystkim zakup węgiel i włóż do kubełka. Potrzymaj go tam około tygodnia. Podmiana wody też jest wskazana ale nie taka duża a standardowa.
acer2244 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 28 Listopada 2013 Przede wszystkim zakup węgiel i włóż do kubełka. Potrzymaj go tam około tygodnia. Podmiana wody też jest wskazana ale nie taka duża a standardowa. No właśnie nie chcę ingerować w kubełek a czy bez węgla się nie obejdzie?? A jak z bakteriami wlewać coś??
Slawek-meszek Opublikowano 28 Listopada 2013 #4 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dlaczego nie chcesz ingerować w kubełek?? Generalnie nie ma takiej potrzeby aby wlewać bakterie. Najważniejsze jest aby oczyścić wodę poprzez węgiel
acer2244 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dlaczego nie chcesz ingerować w kubełek?? Generalnie nie ma takiej potrzeby aby wlewać bakterie. Najważniejsze jest aby oczyścić wodę poprzez węgiel Czytałem, że po leczeniu trzeba uzupełnić bakterie bo lekarstwo wszystko wybiło i we filtrach nic nie ma. A w który koszyk wrzucić ten węgiel jak coś.
adamg567 Opublikowano 28 Listopada 2013 #6 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zawsze możesz wsypać węgiel do jakiegoś worka na media filtracyjne (albo do pończochy) i zawiesić gdzieś blisko wylotu wody z filtra (wew albo zew) - tak aby strumień wody przepływał przez ten węgiel :-)
acer2244 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #7 Opublikowano 28 Listopada 2013 Oki tak zrobię a co z bakteriami może wpuszczę ich trochę do kubełka skoro będę podmieniał wodę chyba nie zaszkodzi??.
Slawek-meszek Opublikowano 28 Listopada 2013 #8 Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie, nie zaszkodzi, dodaj tych bakterii.
adamg567 Opublikowano 28 Listopada 2013 #9 Opublikowano 28 Listopada 2013 Tylko użyj tych bez pożywki :-)
nabe Opublikowano 28 Listopada 2013 #10 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zieleń malahitowa nei powinna ubić bakterii azotowych. Ale uwaga- są sygnały,że stosowanie ww. wpłýwa bardzo negatywnei na rozrodczość ryb. Żeby mieć pewność co do stanu filtracji, sprawdź rutynowo NH4, NO2, NO3.
Rekomendowane odpowiedzi