Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właśnie się zabrałem do wymiany wkładu w kuble na Matrixa i odkryłem że nie mam uszczelki. Zdziwiło mnie to i chciałem zamówić i na sklepie znalazłem dwie podstawki głowicy.

http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-czesc-zamienna-e1500-e1501-podstawka-glowicy-p-3445.html

http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-czesc-zamienna-e1500-e1501-podstawka-glowicy-bezuszczelkowa-p-4493.html

a ja mam taki :

2el9mdh.jpg

Czyli wygląda na ten co wg sklepu nie wymaga uszczelki , co wy na to czy faktycznie tak jest ? Bo tyle się mówi że bez uszczelki to nie będzie działać poprawnie i wgl. więc trochę jestem zdziwiony tym.

[300] Malawi

Opublikowano

To że jest napisane to ja widzę tylko dziwi mnie to czemu nie ma tutaj nic o tym wspomniane , a właśnie przeciwnie że jest uszczelka we filtrze i ja byłem przekonany że ją mam http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-cristalprofi-greenline-e901-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-300l-p-2070.html a kupowałem właśnie z tego sklepu ten filtr ;) I z tego pytam bo trochę się zmieszałem.

[300] Malawi

Opublikowano

Guban przyjrzyj sie zdjęciom i jak byk z nich wynika że ty masz tą podkładkę która nie wymaga uszczelki.

zdjęcie z akwarystyczny24

PodstawkaGlowicyBezUszczelki.jpg

i twoja uszczelka

2el9mdh.jpg

Czy nie są takie same ;-) ??!!

W starszych modelach( ja mam taki) jest uszczelka bez tej plastykowej podkładki i ustawić dobrze filtr to totalna masakra. Sam będę musiał kupić taka podkładkę. Ty kupiłeś model lepszy już z podkładka nie wymagającą uszczelki ale w opisie filtra tego nie zmienili więc nie łam się tylko montuj filtr i aleluja i do przodu ;-).

Opublikowano

Też mam ten nowszy model podkładki,ale dla pewności i świętego spokoju przykleiłem kosz do podkładki :o

Zbyt duży luz był między podkładką a koszem :/ Już przy zamykaniu filtra można to odczuć.

Głowica swobodnie bez żadnych oporów opada na kuble. Wystarczy położyć kartke papieru na górnym koszu,zamknąć głowice,a następnie otworzyć i sprawdzić jakie ślady zostawiły rowki podkładki na kartce.Także nowe rozwiązanie nic nie daje :( Ja jeszcze dałem na dno kubła gąbki,żeby ten docisk był z lekkim oporem. Przy pierwszym czyszczeniu wymienię filtr :/

Wole konstrukcję typu Tetra lub Eheimy 2215/2217 gdzie wlot jest z dala od wirnika.

Opublikowano

Jeśli chodzi o tą podkładkę głowicy to działała u mnie tak 7 miesięcy , wczoraj wymieniłem wkład i działa normalnie. Ja byłem cały czas przekonany że mam tą starą z uszczelką. Także ja nie muszę z niczym kombinować żeby podkładać jest ok;)

[300] Malawi

Opublikowano

Mi się coś wydaje,ze 100% wody nadal nie przepływa przez niego tak jak należy :/

A jak zakładałeś głowice to weszła z lekkim oporem dociskając kosze? czy wpadła jakby nic pod spodem nie było? U mnie wpadła luźno,co wydało mi się podejrzane. Dlatego wymyśliłem "test" z kartką :/ No i wyszło tak jak wyszło.To już drugi JBL u mnie,i ostatni...

Pierwszy chodził tak

I to podobno była wina tych gumowych uszczelek.

Kupując teraz 901 pomyślałem,że skoro nowy model to pewnie problemy z zassem wody z kubła zostały rozwiązane.Ale widze,że nowa podkładka raczej dużo nie zmieniła.

Opublikowano

Witam,

Też mam filtr jbl e901i kupiłem go bez uszczelki! Jak chodził tak jak go dostałem z racji tego, że nie mam prefiltra i wszelakie zanieczyszczenia wyłapuje pierwszy kosz z gąbką i te małe jakby prefilterki z boków ;) Zauważyłem, że nie sprawuje się to tak jak powinno bo syf osadzał się wszędzie oprócz na gąbkach. Jako, że jestem Zosia samosia postanowiłem sam temu zaradzić poszedłem do sklepu budowlanego i kupiłem 10 mb uszczelki (takiej do uszczelniania okien) dokładnie taką http://photos01.istore.pl/37961/photos/big/21943099.jpg i przykleiłem ją do tego podkładki w miejscu gdzie styka się z pierwszym koszem. Od tamtej pory cały syf zbiera się na gąbkach, większość na tych małych po bokach reszta na dużej. Uszczelkę to odrywam i wymieniam na nową raz na dwa miesiące.

Opublikowano

Dokładnie!

Ta nowa podkładka warta tyle co wcześniejsza uszczelka :/ Na YT jest filmik z prezentacji tego nowego modelu.Pani otwiera filtr i wyraźnie widać większe zanieczyszczenia w środkowej przegrodzie.

Ja wolałem podkładke obsmarować dookoła silikonem akwariowym :eek: i przykleić do kosza.

I teraz mam pewność,że nie zasysa wlatującej wody.