Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właśnie się zabrałem do wymiany wkładu w kuble na Matrixa i odkryłem że nie mam uszczelki. Zdziwiło mnie to i chciałem zamówić i na sklepie znalazłem dwie podstawki głowicy.

http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-czesc-zamienna-e1500-e1501-podstawka-glowicy-p-3445.html

http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-czesc-zamienna-e1500-e1501-podstawka-glowicy-bezuszczelkowa-p-4493.html

a ja mam taki :

2el9mdh.jpg

Czyli wygląda na ten co wg sklepu nie wymaga uszczelki , co wy na to czy faktycznie tak jest ? Bo tyle się mówi że bez uszczelki to nie będzie działać poprawnie i wgl. więc trochę jestem zdziwiony tym.

[300] Malawi

Opublikowano

Przecież jak byk jest napisane, że ta podstawa głowicy nie wymaga uszczelki. Gdyby wymagała a nie miałbyś jej, to z pewnością już zalałbyś mieszkanie.

Opublikowano

To że jest napisane to ja widzę tylko dziwi mnie to czemu nie ma tutaj nic o tym wspomniane , a właśnie przeciwnie że jest uszczelka we filtrze i ja byłem przekonany że ją mam http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-cristalprofi-greenline-e901-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-300l-p-2070.html a kupowałem właśnie z tego sklepu ten filtr ;) I z tego pytam bo trochę się zmieszałem.

[300] Malawi

Opublikowano

Guban przyjrzyj sie zdjęciom i jak byk z nich wynika że ty masz tą podkładkę która nie wymaga uszczelki.

zdjęcie z akwarystyczny24

PodstawkaGlowicyBezUszczelki.jpg

i twoja uszczelka

2el9mdh.jpg

Czy nie są takie same ;-) ??!!

W starszych modelach( ja mam taki) jest uszczelka bez tej plastykowej podkładki i ustawić dobrze filtr to totalna masakra. Sam będę musiał kupić taka podkładkę. Ty kupiłeś model lepszy już z podkładka nie wymagającą uszczelki ale w opisie filtra tego nie zmienili więc nie łam się tylko montuj filtr i aleluja i do przodu ;-).

Opublikowano

Też mam ten nowszy model podkładki,ale dla pewności i świętego spokoju przykleiłem kosz do podkładki :o

Zbyt duży luz był między podkładką a koszem :/ Już przy zamykaniu filtra można to odczuć.

Głowica swobodnie bez żadnych oporów opada na kuble. Wystarczy położyć kartke papieru na górnym koszu,zamknąć głowice,a następnie otworzyć i sprawdzić jakie ślady zostawiły rowki podkładki na kartce.Także nowe rozwiązanie nic nie daje :( Ja jeszcze dałem na dno kubła gąbki,żeby ten docisk był z lekkim oporem. Przy pierwszym czyszczeniu wymienię filtr :/

Wole konstrukcję typu Tetra lub Eheimy 2215/2217 gdzie wlot jest z dala od wirnika.

Opublikowano

Jeśli chodzi o tą podkładkę głowicy to działała u mnie tak 7 miesięcy , wczoraj wymieniłem wkład i działa normalnie. Ja byłem cały czas przekonany że mam tą starą z uszczelką. Także ja nie muszę z niczym kombinować żeby podkładać jest ok;)

[300] Malawi

Opublikowano

Mi się coś wydaje,ze 100% wody nadal nie przepływa przez niego tak jak należy :/

A jak zakładałeś głowice to weszła z lekkim oporem dociskając kosze? czy wpadła jakby nic pod spodem nie było? U mnie wpadła luźno,co wydało mi się podejrzane. Dlatego wymyśliłem "test" z kartką :/ No i wyszło tak jak wyszło.To już drugi JBL u mnie,i ostatni...

Pierwszy chodził tak

I to podobno była wina tych gumowych uszczelek.

Kupując teraz 901 pomyślałem,że skoro nowy model to pewnie problemy z zassem wody z kubła zostały rozwiązane.Ale widze,że nowa podkładka raczej dużo nie zmieniła.

Opublikowano

Witam,

Też mam filtr jbl e901i kupiłem go bez uszczelki! Jak chodził tak jak go dostałem z racji tego, że nie mam prefiltra i wszelakie zanieczyszczenia wyłapuje pierwszy kosz z gąbką i te małe jakby prefilterki z boków ;) Zauważyłem, że nie sprawuje się to tak jak powinno bo syf osadzał się wszędzie oprócz na gąbkach. Jako, że jestem Zosia samosia postanowiłem sam temu zaradzić poszedłem do sklepu budowlanego i kupiłem 10 mb uszczelki (takiej do uszczelniania okien) dokładnie taką http://photos01.istore.pl/37961/photos/big/21943099.jpg i przykleiłem ją do tego podkładki w miejscu gdzie styka się z pierwszym koszem. Od tamtej pory cały syf zbiera się na gąbkach, większość na tych małych po bokach reszta na dużej. Uszczelkę to odrywam i wymieniam na nową raz na dwa miesiące.

Opublikowano

Dokładnie!

Ta nowa podkładka warta tyle co wcześniejsza uszczelka :/ Na YT jest filmik z prezentacji tego nowego modelu.Pani otwiera filtr i wyraźnie widać większe zanieczyszczenia w środkowej przegrodzie.

Ja wolałem podkładke obsmarować dookoła silikonem akwariowym :eek: i przykleić do kosza.

I teraz mam pewność,że nie zasysa wlatującej wody.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam ,zbiornik już w domu ,mam pomysł na obsadę ale jak zawsze mętlik w głowie. Chciałbym ja większość przyjemnie dla oka,czekam na podpowiedzi i sugestie, akwarium postaram się mocno zagruzowac z dużą ilością kryjówek.  Moje typy  Msobo Magunga  Fainzilberi Maison ref  Acei Luwala  Chindongo Demasoni Labeotropheus Trewavasae marmoladę cat  Maylandia estherae red red 
    • Witam serdecznie. Około miesiąc temu pojawił się problem w moim zbiorniku, z którym nie potrafię sobie poradzić - stąd mój post.  Problem: Padają regularnie ryby, jedna dziennie lub co drugi dzień, czasem dwie. Historia: Zbiornik założony z 2 lata wstecz - dotychczas bezproblemowo, wręcz co chwilę rozmnażanie. Było około 50 osobników, zostało może z 30... Zbiornik: Pojemność 360l, piasek i smocze skały, naświetlane dedykowaną listwą do malawi, kilka godzin wieczorem. Pompka powietrzna typu brzęczyk, filtr aquael ultramax 2000. Stosowane preparaty: Bakto Fit Subwasser raz w miesiącu. (przechowywane w temp. pokojowej, mogły się popsuć?) Tydzień temu Tropical Bacto Active. Pokarm:  Malawi mix spirulina  Objawy: Dziś obserwowałem i nic podejrzanego nie działo się. Po czym jedna z ryb zaczęła szukać spokojnego miejsca. Godzinę później leżała już w tym miejscu na boku ledwo dychając.  Na krawędzi piasku i szyby od nasłonecznionej strony pojawiło mi się trochę glonów w piasku, ale czy to mogłoby być powodem? W załącznikach przesyłam zdjęcia ryby oraz preparatów jakie używałem. Uprzejmie proszę o poradę, co to może być, gdzie szukać.. Z góry dziękuję  Pozdrawiam, Łukasz   
    • Cześć. Blat solidny, z tego co opisujesz, jeśli deski są trwale zespolone i nie pracują niezależnie od siebie, to OK. Jeśli stelaż ma ramy po obwodzie spawane nie tylko bezpośrednio pod blatem, ale i na dole, bliżej podłogi, to jak najbardziej taka konstrukcja wytrzyma. 👍
    • Ja od kilku miesięcy mam w swoim Hypermaxie złożem HEL-X MBBR 13KLL+ [https://allegro.pl/oferta/hel-x-mbbr-13kll-1-litr-wklad-filtracyjny-14189135440] Złoże to, podobnie jak K1  wymaga ciągłego ruchu wody w filtrze - najlepiej gdy woda porusza je od góry. Niestety obieg wody Hypermaxie jest od dołu i wymusza go konstrukcja koszy filtra. Próbowałem różne metody, zacząłem od wycinania dna w koszach, żeby zapewnić większą przestrzeń na złoże - niestety kierunek wody do góry unieruchamiał złoże "pod sufitem" i nie było ono w stanie się poruszać. Ostatecznie wyjąłem wszystkie kosze, zostawiłem tylko ten przykręcony do głowicy filtra jako zabezpieczenie pompy. Filtr mam wypełniony w 60% złożem, woda wpada od góry i porusza całe złoże. Obudowa filtra jest na tyle gruba, że w normalnych warunkach nie słychać jak złoże pracuje w środku - jak przyłożę telefon do filtra i nagram dźwięk  wtedy słychać, że coś tam w środku stuka. Chciałbym tu jednak podkreślić, że przed Hypermaxem mam dwa prefiltry HW 603. Z drugiej strony akwarium mam starego poczciwego Unimaxa 500 z dwoma prefiltrami HW 603, w którym w dolnych koszach mam trochę ceramiki i żywice PA 202, natomiast dwa górne kosze mają wycięte dno i fruwa w nich reszta złoża MBBR. W sumie mam 8l złoża, dobrane tak, aby stanowiło 60% pojemności filtrów. System się u mnie sprawdza, co tydzień przy czyszczeniu prefiltrów robię podmianki ok 30% wody i nie mam żadnych problemów z parametrami wody.
    • W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.