Skocz do zawartości

Podmianka ciągła czy okresowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega zastosował zwykłą kolumnę narurową zasypując ją żywicą Purolite A-520E. Zmieniał w sposób tradycyjny i wychodziły mu z tego 4 podmiany po około 200 litrów później trzeba było wymieniać kolumnę na drugą a zawartość starej regenerować sola niejodowaną. Tani sposób regeneracji. Nie miał wyjścia bo miał w kranie 40-50 mg/l. Nie wiem ile kosztowała ta żywica bo dostał ją w prezencie od kolegi ale da się to za pewne znaleźć. 4x200 daje 800 litrów przy większej ilości azotanów niz u ciebie. Jeśli dałbyś przy stałej podmianie około 40 litrów na dobę to miałbyś podmianę kolumn co 20 dni a moze rzadziej wyszłoby w praniu ;). Wg mnie gra warta świeczki ;). Wymiana kolumn wiaderko z solanką i można działać bo i tak z tymi azotanami musisz coś zrobić w tej czy innej formie podmian.

Nie zauważyłem że dziura zaklejona ;) ... to możesz zamiast deni zastosować to identycznie jak mój kolega

• Dziękuję 1
Opublikowano
Z tym że hydroponika na minimalnychi lościach światła mam małe okienko od wschodu .

Światło nie musi być naturalne. Można nad hydroponiką zamontować sztuczne: świetlówka, halogen etc.

Opublikowano

Zobaczymy co się będzie działo w baniakui coś się wykombinuje.

A tak odbiegając od mojego akwarium dom obok mojego, sąsiad ma akwarium z paletami . Nie zna się kompletnie na akwarstyce zbiornik zaniedbany a palety się trą i to z powodzeniem. Niema pojęcia o parametrach wody nawet podmianek nie robi a wodę ma tą samą co ja tylko ph mu podeszło.

Opublikowano
Z czegoś jeszcze podobnego jest filtr glonowy,także usuwa azotany.Ale wymaga doświetlania i nie stosowałem, tylko tak sobie dywaguję. Kiedyś taki pomysł rzucił kolega na czacie, wyglądało to całkiem sensownie.

Totaj gościu majstruje coś takiego

HOW TO: DIY algae scrubber - No more nitrates - YouTube

Gdzieś na jego filmach jest pokazane jak to działa po pewny czasie.

A tak odbiegając od mojego akwarium dom obok mojego, sąsiad ma akwarium z paletami . Nie zna się kompletnie na akwarstyce zbiornik zaniedbany a palety się trą i to z powodzeniem. Niema pojęcia o parametrach wody nawet podmianek nie robi a wodę ma tą samą co ja tylko ph mu podeszło.

Pisałeś, że masz ph coś niewiele ponad 6 dla palet jest OK a o NO3 pewnie nawet nie ma pojęcia ;)

U ciebie NO3 jest w granicach 20ppm. Stosując purigen tego nie zbijesz, ale też nie powinien rosnąć. W ostateczności możesz zostać przy pyrigenie, 20ppm to jeszcze nie tragedia.

Opublikowano

Właśnie temu ma zapobiegać purigen. Jak NO3 będzie rosło to należy go zregenerować. To jednak nie zmienia faktu, że poniżej tego co masz w kranie bez innych metod nie zejdziesz.

Opublikowano

Kupiłem dzisiaj testy ph i się okazało że mam 7.5 a nie 6.6 tylko się cieszyć :-) tylko ja już zakleiłem otwór akwarium . Niema on nic wspólnego z tymi danymi z widociągów , może się okaże że no3 też jest mniejsze niestety testów nie było w sklepie zamawiam na allegro ciekawe co wyjdzie.

Opublikowano

7,5 byłoby Ok od czasu do czasu dodałbyś sody, trochę grysu koralowego do filtracji i było by OK. Ważny jest test na azotany