Skocz do zawartości

Podmianka ciągła czy okresowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz zastosować wymiennik do likwidacji wysokiego NO3. Jednak musiałbyś sie nastawić na częste podmiany preparatu i jego regenerację. KH to nie taki problem ot wrzucanie sporych ilości sody co jakiś czas, jednak NO3 jest trudne do przeskoczenia. Ponoć normy dopuszczają 50 mg/l NO3 i nic nie wskórasz w wodociągach. do 25 jest to jednak akceptowalna wysokość u ryb a może być tak, że w baniaku będzie ci podchodziło do 70 i wtedy podmiana stała dawałaby lepszy efekt. Wymiennik z odpowiednim preparatem ( nigdy nie pamiętam jego nazwy ;) ale jest na forum ), rzowiazałby problem. Sam nie wiem, jak bym postąpił.

Opublikowano

Jeszcze baniak nie ruszył a już się zapasowy korpus na filtrze przyda na purigen.

Hydroponika odpada mam ciemno w kotłowni ,

woda z ro dalej do modyfikacji , może denitrifikator ? Mam miejsce na dodatkowe osprzety.

Opublikowano

Denitrator musiałby być nie lada wydajny,żeby pociągnąć produkt nitryfikacji i jeszcze azotany z dolewki. W tej sytuacji faktycznie stała podmiana nie ma wielkiego sensu. Jeśli ma to być złoże biologiczne to będzie dojrzewało bardzo długo, denitrator kilka tygodni minimum, dsb w sumpie? Jeszcze dłużej,to już miesiące. Póki co można chyba ratować się jakimś absorberem. Hydroponika załatwiła by sprawę elegancko - całośc filtracji.Z czegoś jeszcze podobnego jest filtr glonowy,także usuwa azotany.Ale wymaga doświetlania i nie stosowałem, tylko tak sobie dywaguję. Kiedyś taki pomysł rzucił kolega na czacie, wyglądało to całkiem sensownie.

Opublikowano

Dziura w zbiorniku już zaklejona tak więc stałej podmiany nie będzie .Pozostaje hydroponika i deni .

Z tym że hydroponika na minimalnychi lościach światła mam małe okienko od wschodu . Czy są rośliny nadające się do hydroponiki nie mające wysokich wymagań świetlnych ?