Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedługo zakładam akwarium. Początkowo miało to być 375l (150/50/50), ale mam szansę na 450l (150/60/50). Wiem że im większa powierzchnia tym lepiej dla pysi. W planach miałem zamiar kupić JBL Cristalprofi 500, i tu nasuwa się moje pytanie, czy jeśli zwiększę litraż to będzie konieczne zamontowanie mocniejszej filtracji? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Ps. Jako mechaniczny Weipro TC 2500

Opublikowano

IMHO kubeł ma być wyłącznie biologiczny a wtedy przepływ czyli jego moc ma miejsze znaczenie wiec wielkości filtra bio bym nie uzależniał tylko od wielkości akwa ale bardziej od obsady bo jeśli w 375 l i w 450 l byś miał taka sama liczbę ryb to ilość substancji które filtr musiałby przerobić byłaby przecież identyczna - co nie znaczy że parametry wody były by takie same bo choćby wielkosć podmian byłaby rózna a i powierzchnie dostepne dla bakterii poza filtrem też byłyby rózne

W/w JBL ma dosć spora pojemność na media i jeśli powierzchnię ta się dobrze zagospodaruje wysokiej klasy ceramiką oraz nie przesadzisz z ilościa ryb to powinien to akwa uciągnąć również w wersji tej większej.

Jednak że zwłąszcza po zabrudzeniu bedzie on wywoływał stosunkowo niewielki ruch wody to cyrkulacja bedzie leżała w gestii filtra wewnetrznego.

Opublikowano

Ja mam JBL 500 w 800l i daje radę , z tym , że u mnie pływa 15dorosłych ryb.

I tak jak mówi Mariusz , wypełnij ceramiką , na zasys gąbkę i powinno być oki :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Doradze tylko tyle, że do Cristal profi 500 najlepiej jest od razu dokupić lite ceramiki. Niestety wkłady ceramiczne dołączone do zestawu nie wypełniają koszyka na maxa.