Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich. mam problem z fluvalem 404 . Otóż nie zasysa on wody mimo że sama głowica pracuje bez zarzutu. Jeżeli stoi on w pionie nie zsysa wody, dopiero jeżeli go położę jego praca jest bez zarzutu. nadmieniam że wszystko jest wyczyszczone , trzpień nie połamany, pokrywa wirnika również. Proszę o radę i z góry dziękuję

Opublikowano

Witam i dziękuję za komentarze do wątku. Filtr był czyszczony , odpowietrzony i nie jest niestety na gwarancji. Może ktoś miał taki przypadek . Podejrzewam że może to wina wirnika z magnesem .

Opublikowano

Witam zasys zostaw w zbiorniku a odpływ Wsadź do wiadra , wiadro postaw na podłodze filtr w pozycji normalnej wtedy Sprawdzisz i odpowietrzysz pompę .Kolego nie Napisałeś jak to się stało że filtr nie działa ? działał i przestał ?czy go czyściłeś czy może wykonałeś inne czynności ? bez takich informacji ciężko będzie Tobie pomóc . Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj ,gdy jest wyrobiony wirnik faktycznie filtr chodzi w pozycji poziomej, jednak gdy będziesz podnosił kubeł powoli do pozycji pionowej powinien się odpowietrzyć (będzie widać wydobywające się powietrze).Chyba że jest tak wyrobiony że już nie wystartuje. Przy czyszczeniu zgubiłeś plastik od dolnej części wirnika (jest tam magnes zakończony plastikową podkładką) Daj info co było.

Opublikowano

Według mnie to niekoniecznie chodzi o wirnik.

Mam fluvala 405 i po kilku latach użytkowania niestety podobne objawy - po otwarciu filtra, a nawet po jego wyłączeniu na czas podmiany, zapowietrza się i cięzko go wystartować. Metodą prób i błędów pomaga: pompowanie zasysaczem, kilkakrotne przechylanie itp. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć co jest przyczyną. Pomimo wymiany trzpienia, okrągłej osłony wirnika (połamane zaczepy), uszczelki - nadal filtr ciężko się odpowietrza, nawet jeśli nie był otwierany. Wydaje mi się, ale to taka niepotwierdzona hipoteza, że po kilku latach użytkowania wyrobiły się jakieś części samego filtra. Najbardziej prawdopodobna wydawała mi się uszczelka, ale po jej wymianie nic się nie zmieniło.

Opublikowano

W moich filtrach nie wymieniałem nigdy uszczelki kubła. Jest jednak mała uszczelka na dźwigni odpowietrzacza (start) i jest to jedno miejsce gdzie filtr może się zapowietrzać. Żeby ją wymienić trzeba przepołowić głowicę (4 wkręty od dołu,1 wkręt od góry głowicy). Nie jest to łatwe gdyż śrubki rdzewieją, a o taką uszczelkę nie łatwo. Można ten otwór zaślepić skoro i tak niezbyt ułatwia to odpowietrzanie:D

Opublikowano

Ale też w rurce ssącej w tej części w akwa przy sitku jest zawór zwrotny jeżeli sitko na zasysie jest wyjęte wtedy nie da się zaciągnąć wody starterem, po prostu woda mieli się w kółko i nie zasysa. Sprawdż czy jest tam taka kulka

Opublikowano

Filtr przestał ssać wodę po czyszczeniu. Filtr został wyjęty z akwa i przeprowadziłem sprawdzenie poza akwarium. Postawiłem go na podłodze ,obie końcówki umieściłem w wiadrze z wodą , zalałem przewody i kubeł wodą i dalej to samo. Jeżeli stoi w pionie - nie działa , położę go - jest ok. dawniej jeżeli był zapowietrzony wystarczyło kilka razy nim potrząsnąć i działał. Myślicie że po prostu bierze gdzieś "lewe" powietrze?

-- dołączony post:

Magnes z wirnikiem też jest kompletny- chodziło o gumkę na trzpieniu w głowicy?

Dodam jeszcze że jak włożę samą głowicę do wiadra to zasysa normalnie .