Skocz do zawartości

Namaczanie z dodatkami soków z warzyw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koper470 :

ale pokarm D-ALIO PLUS z Tropicala gorąco polecam. Przetestowałem go przez dłuższy czas na Paletach- bardzo dobrze działał na placki

Czy możesz coś jeszcze napisać, jak zachowywały się "placki" po tym pokarmie i może coś jeszcze możesz dodać :wink:

Opublikowano

Młode paletki przez pierwszy rok życia trzeba karmić do syta, aby mieć później ładne okazy. Przy takim karmieniu często mogą pojawiać się problemy z układem pokarmowym i mi się takie problemy nie raz pojawiały. Oczywiście pomoc znalazłem na życzliwym forum :) . Co dziesięć dni odstawiałem wszystkie pokarmy dawane na co dzień i podawałem dwa razy dziennie tropicala z czosnkiem. Ten jeden dzień starczał aby ryby nie miały więcej problemów, o dziwo nie miałem później problemów nawet z pasożytami. Dorosłym rybom robiłem to już tylko raz na miesiąc.

Opublikowano

To jeszcze wyjaśnię, że granulek nie namaczam w soku z czosnku, tak otrzymanym, jak sok z marchwi :lol: . To oczywiste, że nie jest to 100% "czosnówka" :wink: . Pokarmy namaczam w małej miseczce i na pół takiej miseczki wrzucam pół ząbka czosnku (lub jeden bardzo mały). Jeśli i to okaże się zbyt dużo i po namoczeniu pokarm śmierdzi czosnkiem, to przepłukam go raz w czystej wodzie i dopiero wtedy wrzucam do akwarium. Takim sposobem nie powinno być żadnych problemów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moje pytanie kieruję głównie do Ciebie MateuszuT,ale jak zna odpowiedź,to bardzo proszę o pisanie.Temat zaczęty został prawie 2 miesiące temu.Czy Ty MateuszT lub Ci,którzy zaczli stosować takie podawanie pokarmu,zauważyli zmiany w ubarwieniu swoich ryb??Jakiekolwiek... bardzo prosiłbym o odpowiedź.

Pozdrawiam-sision

Opublikowano

Przepraszam za błędy w poście :oops: .Jeśli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie z własnego doświadczenia,to prosiłbym i napisanie posta.Z góry dzięki.

Opublikowano

Trudno mi powiedzieć, jaki jest bezpośredni wpływ namaczania granulatów w sokach na wybarwianie ryb. Po pierwsze, żeby można sprawdzić, w jakim stopniu karoten wpływa na ubarwienie, trzeba by regularnie karmić ryby pokarmami z takim dodatkiem. Ja stosuję to raczej rzadko- w ostatnim czasie karmię głównie pokarmami mrożonymi. Mam tego dość sporo, więc konkretny pokarm, w tym przypadku granulki, podaję w odstępach ok. 2 tyg. Do tego na przemian stosuję sok z marchwi i czosnku, więc w przybliżeniu można powiedzieć, że taką dawkę karotenu ryby otrzymują mniej więcej 1-2 razy w miesiącu.

Poza tym karoten wpływa głównie na czerwony barwnik skóry. Moje ryby są ubarwione na niebiesko, więc dodawanie soku z marchwi jest jedynie dawką witamin, a nie substancji wybarwiających :wink: .

Można jednak przypuszczać, że częste podawanie pokarmów namoczonych w soku z marchwi bedzie miało dośc duży wpływ na kolory ryb. Proponuę prosty eksperyment- codziennie pij Kubusia, lub inny sok marchwiowy i obserwuj swoje dłonie :) . Po kilku tygodniach powinieneś zauważyć wpływ karotenu na swoją skórę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Pozwole sobie jeszcze wrócić do tematu.

Nie próbowałem tego jeszcze, ale na 100% będę coś próbował :P

No i spróbowałem :)

Jakis tydzien temu poszedl 1 raz czosnek.

Rybcie zjadły granulki ( Sera granugreen ) jak gdyby nigdy nic. Nie zauwazyłem zadnego wypluwania...

Wczoraj natomiast w sokowirówce zrobiłem naturalny sok ze świeżutkiej marchwi z działki :) Ponownie do naczynka dalem troche wody z akwa + dolałem soku z marchewek. Woda byla w sumie pomaranczowa w naczynku..

Namoczyłem te granulki ponad 20 min, po czym wziełem siatke na ryby i do zlewu wylałem roztwór wody akwariowej z sokiem.. tak ze w siatce zostały mi same granulki..

Podałem je rybom, które dosłownie zaczeły się o nie rozbijać :lol::lol:

Bardzo im takie urozmaicenie smakowalo !

Zamierzam praktykowac to czesciej.

Szczerze zachęcam :!:

Piotr.