Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to dzięki śliczne za pomoc. Dobrze wiedzieć, że nie tylko mnie to spotkało ;) spróbuję wymienić gąbkę bo to najłatwiejsza opcja. Jeśli nie pomoże to zadzwonię do aquaela i wypytam o to zjawisko kawitacji i czy uznają mi reklamacje.

Opublikowano

Tak napowietrza się woda, jest to naturalny proces, który wynika z z napowietrzania - czy ruchem tafli wody czy w inny sposób to bez znaczenia. ja nie mam mechanika i też w wodzie mam pełno drobinek powietrza. Dążenie do ich wyeliminowania to dążenie do nie dotlenienia wody.

Opublikowano

Nie zgodzę się z tym. Woda równie dobrze będzie natleniona bez bąbelków. Jak masz bąbelki to masz na tyle natlenioną wodę, że już więcej się go nie rozpuszcza.

Opublikowano

Niekoniecznie, czasem ruch tafli wystarczająco napowietrza już wodę. Zresztą będzie widać po zachowaniu ryb czy mają odpowiednią ilość powietrza.

Opublikowano

Albo bez kombinowania sprawdzić testem. Fajnie byłoby zmierzyć przed i po włączeniu napowietrzacza. Nie tylko ryby zuzywają tlen, taki fbf ma ogromne zapotrzebowanie na O2.

Opublikowano

W chwili obecnej zrezygnowałem z "łopatki" kierującej wylot ku tafli wody. Jest o wiele lepiej ale przy okazji zauważyłem, że skimmer również wypluwa dosyć sporo powietrza i drobinek błony (tak mi się wydaje). To oczywiście jest zrozumiałe i mogę z tym żyć ponieważ skimmer może pracować w nocy. Pozostała mi jeszcze jedna kwestia do rozwiązania a mianowicie biała woda. Przykrycie i napowietrzanie niewiele dało. Dziś zamówiłem lampę UV. Zobaczymy czy to pomoże.

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc i rady. Mam nadzieję, że kiedyś się odwdzięczę

Opublikowano

Lampy nie kupiłem ze względu na pył tylko na efekt białej wody, z którym też ostatnio walczę. Tutaj mam jedno pytanie (może głupie, ale zapytam)... czy pierwotniaki można przenosić z rybami? Kolega dostał ode mnie kilka Saulosi i nagle u niego zaczęły się problemy z białą wodą. Przypadek?