Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam niose sie z zamiarem zalozenia zbiornika malawi 450l 150*60*50 ktory ostatnio zakupilem problem jaki mi zostal sa filtry i tu moje pytanie czy filter AquaEl Turbo Filter 2000 jako filtracja mechaniczna i teratec 400 jako biologiczna czy dadza rade

Na tym forum szanujemy się wzajemnie i piszemy zgodnie z pewnymi zasadami czyli po polsku.

Opublikowano

Filtr mechanik może być,jego dane tech.są podobne do atmana 203.Jeśli chodzi o biologa,troszkę mały-jest do zbiorników bodajże do 100L.Ja w 500L.MAM ATMANA 203+GĄBKA NR.5,jako biolog hw-303,i jest super.Obsada 25szt.dorosłych.

Opublikowano
no wiem ze troche maly chodzi mi o 2-3 miesiace bo na razie mam tego terateca w starym akwarium potem wlozyl bym cos wiekszego

Więc załóż zbiornik za 2 lub 3 miesiące i problem będzie rozwiązany.

Opublikowano

Jak wiemy filtr biologiczny dobiera się pod obsadę. Jeśli masz na razie taki mały możesz podłączyć akwa niech sobie dojrzeje na tym co masz, następnie wpuścić mniejszą część obsady.Niech sobie akwa żyje do czasu zakupu nowego większego filtra. Jeśli byś miał mieć za te 2 miechy ten filtr większy podłączyć go gdyby w pełni dojrzał to wtedy dokupujesz resztę obsady i wpuszczasz.

[300] Malawi

Opublikowano

a po co takie wymyślania?

filtr dobiera się pod obsadę - ale wpuszczając młode ryby, mniejszy filtr da radę.

dając porządne wkłady, jeszcze poprawimy te zależności, co do ex400 jak bym miał to bym na nim wystartował, ale kupować nowy, to bym odpuścił, szkoda kasy

Opublikowano

Ale kolega chce już teraz załączyć to akwa a nie ma większego filtra.Więc mu zaproponowałem jak ja bym zrobił. Mówisz że przy mniejszych rybach da radę a co będzie zaś , jak ryby urosną ? Nie wiem czy wystarczy ten filtr jako biolog.

[300] Malawi

Opublikowano
no wiem ze troche maly chodzi mi o 2-3 miesiace bo na razie mam tego terateca w starym akwarium potem wlozyl bym cos wiekszego

w 2 czy 3 miesiące to i panga nie urośnie, skoro, ma taki kubełek to, jeżeli będzie dojrzały ze starego akwarium to będzie lepszy od każdego innego - świeżego.