edzzio Opublikowano 14 Listopada 2013 #1 Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, mam pytanie czy też mieliście taką sytuacje mianowicie robię test pH zoolkiem i w mniej dokładnym czynnikiem pokazuje 7.5 a dokładnym 8 lub nawet ponad ;c?
sokoltdx Opublikowano 14 Listopada 2013 #2 Opublikowano 14 Listopada 2013 No chyba to logiczne, że dokładniejszy pokaże z mniejszym błędem. Ja mam zoolka 7,4-9 i wedlug mnie jest najlepszy bo jest dokladny ( 0.2) na tym przedziale idealnym dla Malawi.
nabe Opublikowano 14 Listopada 2013 #3 Opublikowano 14 Listopada 2013 Z zestawu testów zooleka, pH jest chyba najłatwiejszy do odczytania. Testy można skalibrować. Jest też sposób na odczytanie kolorymetryczne wyniku,ale to inna bajka.
anqas Opublikowano 15 Listopada 2013 #4 Opublikowano 15 Listopada 2013 Mam ten test Zooleka i zaobserwowałam dokładnie to samo. Z odczynnikiem dla zakresu 4,5-9 wychodziło mi właśnie 7,5, a dla 6-8 >8. Z tej samej próbki miałam zrobione badanie w laboratorium i wyszło 8,24, więc wiarygodny jest test o węższym zakresie. Ten 4,5-9 to chyba dali tylko dla orientacji kwaśne/zasadowe i nie powinno się brać pod uwagę wartości jaką wskazuje. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi