Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie w sprawie filtra wew. Mam mechanika po lewej stronie akwa jak się na nie patrzy a wlot i wylot zew. po prawej. Wylot zew. skierowany po ukosie na przednią szybę a do wew. mam deszczownicę ale postanowiłem ją odłączyć by strumień wody z mechanika był kierowany po długości tylniej ściany a nie też na przednią po tafli wody przez deszczownicę( chciałem stworzyć obieg wody w akwarium przez to). I pytanie moje czy wystarczy ruch tafli tylko z zew. wywołany do napowietrzenia wody ? Bo do mechanika nie chcę dawać tego wężyka od powietrza odłączona deszczownica i woda z wylotu wypływa jakieś 12 cm pod taflą:)

[300] Malawi

Opublikowano

możesz dać tylko z zewnętrznego ale też możesz zdjąć rurkę i deszczownicę by mechanik tłoczył również sam strumień wody i dać go wzdłuż tylnej szyby, obieg wody wtedy powinien być zachowany:-)

Opublikowano

No bo jak zdejmę deszczownicę z mechanika to będzie wychodził strumień wody nie poruszając taflą wody tak jak deszczownica. A chciałem by "pchał" wodę w stronę biologa a biolog daję na przednią szybę po ukosie i tylko wylot od biologa porusza taflą wody powodując ruch tafli i zastanawiam się czy to wystarczy by odpowiednio była woda napowietrzona.Dziś mi jeszcze dojdzie pewnie falownik który ustawić chciałem na tej stronie co mam rurki od biologa , żeby był skierowany i "dmuchał" w stronę mechanika:)

[300] Malawi

Opublikowano

Na razie użyłem dwóch kolanek od deszczownic + jedna rurka nie z dziurkami i podłączyłem kolanko do wylotu wody a od kolanka rurka i jeszcze jedno kolanko. Teraz mam na równi z taflą wody i woda leci po tylniej szybie:)

[300] Malawi