Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepsza byłaby chyba Astatotilapia ale wada jest to, ze kolega nie ma już miejsca na następny gatunek a samego samca trochę szkoda.

U mnie też frejki nie urosły tak jak powinny i było 60 na 40. Przy większej ilosci miecha natomiast peryfitonożercy już tyją.

Opublikowano

Tak więc wydaje się, że zostaje: mniej karmić + mniej kryjówek.

A ponieważ użytkownik nie widzi dużych rezerw "w kryjówkach", a ryby nie mają nawyku odżywiania się narybkiem, to na starcie zostaje jedynie metoda zaproponowana przez yaro:

mniejsze zło to - nie karm ryb przez tydzień.

jak zaczną być głodne to większe ryby zaczną ci wyjadać te małe, które były na tyle odważne by wyjść w toń wody.

Opublikowano

Jest do wziecia strigatus 7-8cm. Nie wiem tylko czy mi wyslą jedną rybkę:confused: To co, jak da radę logistycznie to brać ( pewno z rozroznieniem płci moze byc problem) czy tej wielkosci ryba jest za mało na 2cm narybek ?

-- dołączony post:

Byc moze....piszę - być może - bo nie jestem w stanie dokładnie określić terminu, ale powiedzmy w czasie 9-12 miesięcy będe dysponował nowym akwarium. To będzie raczej coś dużego (wstępnie 250x60x60). Pytanie jak szybko rosnie

a)strigatus

B) "frajer"

No i czy jak taki Strigatus wyrosnie to nie zezre reszty obsady....?a jak kataklizmu nie bedzie to chcialbym ją zachowac i dolozyc inne gatunki na nowych smieciach...ale moze mi sie zmieni ;)

Otopharynx przez rok urósl mi z 7 na 12cm (samiec) ale to ponoc wyjatkowo wolno rosnie. Saulosi wyorsly w jakies 10 miesiecy z 4cm na 10cm.

A propos tego tycia...wlasnie cholera mam przypuszczenia ze jedna z samic saulosi jest chyba jakas...za spora. Ma taką "klate" jak żaba w czasie kumkania :). W ogole wszystkie samice sa jakies takie...przypakowane. Do akwa wrzucam spiruline 36% na przemian z granulatem z kryla, granulatem dla dyskowcow (ten z czosnkiem) no i jakies takie ogolne platki z osi dla malawi. Kiedys dawalem mrozonke (jakis mix dla tankganiki ) ale zrezygnowalem bo sraly dlugimi i galaretowatymi odchodami. Oprocz tego jak im nie daje jesc to widze ze skubią namietnie skały.Niektore wyspecjalizowaly sie w zjadaniu glonow z....szyby :) - z tego waskiego pasa - wzmocnienia ktory doklejany jest wzdłuż i z reguły jest tuż pod powierzchnią wody - zagloniony na maxa.

Opublikowano

Strigatus nie zeżre ci ryb jak urośnie a 8 cm ryba będzie polować na 2 cm. Jednk za skuteczność nie ręczę tak jak wcześniej wspomniałem.

Daj foty ryb to ci powiem czy są grube ;).