Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ona nie jest za tłem ;) tylko w tle. Taki był zamiar. Zasysanie po lewej jest od filtracji narurowej. Po prawej jest natomiast od biologi. Dla mnie działa to idealnie, taki miałem zamysł ;)

Oczywiście z perspektywy dwóch lat zmieniłbym np strukturę tła.

Opublikowano

Fajny pomysł z tymi rurkami w tle ;) szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałem :(. Teraz to już pozamiatane chyba, że może jakoś zmodyfikuje, zobaczymy.

W załączniku jak wygląda tło i jego umiejscowienie w akwarium.

post-13076-14695715265639_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli praca jest na etapie tego zdjęcia to wszystko jeszcze możesz zmienić :)

Widzę, że masz wzmocnienie poprzeczne. To też musisz wziąć pod uwagę. Albo ja wycinasz na czas wklejania całego tła albo montujesz w dwóch częściach. Wszystko zależy co będzie dalej.

Ja osobiście to co masz nakleiłbym to na cienki styropian i dodał jeszcze większe skałki na samej górze. Z jednej strony zrobiłbym grotę na powiedzmy grzałkę i jakieś zasysanie.

Lepiej budowę zakończyć później i nie pluć sobie w brodę ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ się nie śpieszę ;) właśnie skończyłem pokrywać tło zaprawą CR65 z barwnikiem do betonu brąz/czerwień. Tło schło przez cały weekend i dziś może jutro planuje zacząć malować je farbami. Planuje zakup farby akrylowej wodorozcieńczalnej decoral w kolorze białym i dodawać do niej odpowiednich pigmentów tak aby uzyskać interesujący mnie kolor.

Mam obawy czy te farby decorala dadzą radę ;)

Ma ktoś może z nimi doświadczenie.

Opublikowano

Jeśli kupisz decorala, czy duluxa farby akrylowe wodorozcieńczalne to moim zdaniem nie ma większego znaczenia. Kolor tła dobierasz do kamieni ? Od siebie mogę dodać, że przydałaby się czarna farba. Rozwijam temat :) to dzięki niej udało mi się uzyskać kolor tła zbliżony do kamienia - serpentynit. Oczywiście odpowiednie proporcje biała+czarna+barwnik zielony.

Ja tło robiłem CX5, TY CR65, czy Twojej zaprawy nie trzeba przez pewien czas namaczać ?

Wstaw jakieś foto.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Malowłem decoralem wszystko było w porządku. Zresztą malowłem prawie wszystkim...któraś farbą była o zapachu jagody i też daję radę...cr65 mi popękał jak nie podlewałem systematycznie, a potrafi wody sporo przy tym wciągnąć.

Opublikowano

Zaprawę nakładałem w 4 warstwach. Wszystko kilkukrotnie namaczane wodą za pomocą pędzla. Nic nie popękane ;) Zaprawa nakładane z barwnikiem brąz. Dziś położyłem pierwszą warstwę czarnej farby metodą tzw. ,,suchego pędzla,, jednak powiem szczerze nie wygląda to najlepiej :(

Zobaczymy jak to będzie wyglądać jutro po nałożeniu brązowej farby mam nadzieję, że lepiej.

Opublikowano

No przyszedł czas aby się pochwalić moim własnoręcznie zrobionym tłem.

Moje tło składało się z dwóch części pierwsza na tył i dryga na bok. Niestety ten moduł na bok pękł i urwał się jeden z kamienie ;( jutro muszę to jakoś skleić. Zobaczcie jak wygląda te na tył. Proszę o opinie ;)

post-13076-14695715521413_thumb.jpg