Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś coś wie na temat sklapów akwarystycznych w naszej stolicy w którym kolega kupi saulosi i wyrośnie mu saulosi a nie krokodyl nilowy lub Metrtiaclima lombardoi ;). Moze mi ktoś pomóc w tym zakresie ?

Opublikowano

Discus Zoo faktycznie polecany, ale przereklamowany !

Za to z czystym sumieniem mogę polec tego Pana

Pyszczak Pseudotropheus Saulosi 1+5 (3639592999) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Gość ma często rzadkie okazy ale jak widać i te pospolite. Ryby kupuje w. Słowacji

Opublikowano

Moim zdaniem Discus na Radzymińskiej jest zdecydowanie najlepszym sklepem akwarystycznym w Warszawie. W dyscyplinach "non-mbuna" i "drapieżniki" wprost deklasuje konkurencję. Ale standardowych mbuna (saulosi, msobo, yellow czy maingano) bym tam nie kupował.

Ale jeżeli alternatywą są inne sklepy w Warszawie, to lepiej kupić tam.

PS. Wątpliwości dotyczą raczej losowości podziału samice-samce (saulosi na pewno nie okaże się krokodylem ani nawet okoniem nilowym)

Opublikowano

Jeżeli osobiście kolejny raz miałbym brać młode saulosi w Warszawie to byłby to Discus.

Sam brałem w nim 2 lata temu wyżej wymienione ryby.

Jestem zadowolony. Swego czasu słyszałem od jednego ze sprzedawców, że ryby mają ze Słowacji. Ile w tym prawdy teraz nie wiem.

Opublikowano

Witam, ja może jak na razie nie mam zbyt wielkiego doświadczenia :D ani stażu, ale jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem w sklepie Discus w Warszawie Pseudotropheus saulosi i acei...jak na razie wszystko w porządku z rybami, samiec zaczął się już wybarwiać ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
Moim zdaniem Discus na Radzymińskiej jest zdecydowanie najlepszym sklepem akwarystycznym w Warszawie. W dyscyplinach "non-mbuna" i "drapieżniki" wprost deklasuje konkurencję. Ale standardowych mbuna (saulosi, msobo, yellow czy maingano) bym tam nie kupował.

Ale jeżeli alternatywą są inne sklepy w Warszawie, to lepiej kupić tam.

PS. Wątpliwości dotyczą raczej losowości podziału samice-samce (saulosi na pewno nie okaże się krokodylem ani nawet okoniem nilowym)

ale z teh non-mbuna maja naprawde duzy wybor?jak ceny?

przymierzam sie do wymiany obsady...

Opublikowano

Czy duży wybór? Na pewno dużo większy niż gdzie indziej w Warszawie. Z drugiej strony wydaje mi się, że dla każdego malawisty wybór zawsze będzie za mały;)

Często tam bywam - więc napiszę Ci na przykładzie phenochilusów i sp.phenochilusów. Przez długi czas nie było white lips i Gissel, czasem bywały Tanzania. W czerwcu lub na początku lipca pojawiły się wszystkie 3 gatunki i to w oddzielnych akwariach! Wtedy kupiłem 8 Mdoka (około połowy) i 7 Gissel (też około połowy). Tanzanii (w tym sklepie używają nazwy handlowej - lupingu) nie kupowałem. W następnym tygodniu nie było już gisselek, kilka sztuk white lips pływało już z innymi rybkami, a lupingu pływały cały czas w swoim zbiorniku. Do teraz sytuacja niewiele się zmieniła Tanzanii jest trochę mniej i chyba pływają z innymi rybami.

Ceny? Zamierzałem kupić rybki później u dr Pawlaka, w Tan-Malu lub u Malawiana, ale jak zobaczyłem rybki na żywo w cenie 20-25zł (znacznie taniej niż w sklepach internetowych), to nie mogłem się oprzeć;) i przyspieszyłem zakup:)

Pojedziesz, nawet jak nic nie kupisz, to będziesz zadowolony, bo pogapisz się na rybki - ja przynajmniej jestem zadowolony (ostatnio np. zobaczyłem pastelowego Buccochromisa).

• Dziękuję 1