Skocz do zawartości

Saulosi - zabójca filtra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiadomym nie od dziś jest że pyszczaki lubią sobie pokopać w piasku. Co robi mój Saulosi? A no cały nadmiar piasku przenosi bezpośrednio do zasysu filtra JBL1501, który to wciąga cały towar do środka. Nie od dziś wiadomo iż filtry JBL przepuszczają trochę pod uszczelką. Pomimo próby uszczelnienia problem ten występuje również u mnie. Kilka ziarenek piasku dostało się w ten sposób do silnika blokując go. Woda w filtrze się prawie "zagotowała", silnika nie mogłem dotknąć tak parzył - co ciekawe po oczyszczeniu działa nadal. Ma ktoś pomysł na uniknięcie problemu? Skubaniec chyba się ze mną droczy bo to już drugi raz jak zablokował silnik. Wcześniej zauważyłem brak przepływu bardzo szybko a teraz silnik mógł nie pracować nawet 10 godzin. Proszę o rady.

Opublikowano

Podejrzewam, że jbl spełnia funkcję biologa, proponuję więc podnieś rurkę zasysającą wodę do filtra wyżej dna akwa oraz założyć "gęstszą" gąbkę na wlot (dodatkowo będzie spełniać rolę prefiltra).

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.