Skocz do zawartości

Wymiana ceramiki na nowe akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dylemat z pewnym działaniem w kierunku wymiany ceramiki do nowego akwa. Jak już wiecie obecnie mam 102 ale w trakcie "budowy" jest 300 litrowy zbiornik. Myślałem by ceramikę w kubełku w dwóch koszach wymienić na http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-micromec-e700e900-biale-kule-do-intensywnej-biologicznej-filtracji-i-rozkladu-zwiazkow-azotowych-p-966.html. Na samym początku po zalaniu akwa chciałem by dojrzewało na samym wewnętrznym aquae'u turbo 2000 , a gdy to już dojrzeje włożyć jbl'a ale z nowymi wkładami czyli nie dojrzały filtr zew. I teraz pytanie czy jak dojrzeje już moja 300 setka mogę wpuścić ryby i odrazu w tym samym czasie włożyć ten filtr zew. z nowymi wkładami?

[102] Malawi

Opublikowano

Wg mnie zdecydowanie nie. Dojrzały zbiornik, tzn przede wszystkim dojrzały filtr :) Bo to tam odbywa się główna robota oczyszczania wody.

Rozumiem, że te e1501 pracuje w dotychczasowym zbiorniku. Jeśli tak, to proponuje Ci byś zmieniał wkłady w po 1 koszu co 2-3 tygodnie. To pozwoli Ci zachować w 100 % stabilność. A tak w praktyce to wymieniałbym te wkłady przy okazji robiąc coś przy kuble.

Druga sprawa, że właściwie to nie musisz czekać aż dojrzeje Ci nowy zbiornik, skoro podepniesz do niego dojrzały kubełek.

Opublikowano

Jest to filtr JBL e901. No ja w nim nic od początku nie robiłem , czyli już jakieś 5-6 miesięcy. Dlatego przy okazji zakładania nowego i przesiadki saulosi chciałem wymienić tą ceramikę. Tylko nie wiem za bardzo jak to zrobić by moja 102 chodziła bez zaburzenia cyklu , aż do czasu kiedy dojrzeje akwa 300 ( tak na marginesie akwa może dojrzewać na samym wew. z tego co pisano na innym forum) i będą w nim już pływać saulosi + reszta obsady i w którym będzie chodził JBL z nową ceramiką.

[102] Malawi

Opublikowano

Według mnie to śmiało otwieraj kubeł wywal ceramikę z jednego kosza i zasyp go 1000ml matrixu. Nic nie bój nie zachwiejesz biologią. Bakterie nitryfikacyjne są nie tylko na ceramice ale i w podłożu i w wodzie.

Wracając do samej ceramiki to kup w/w matrix i w 300l nie będziesz już się musiał zastanawiać na biologią. Oczywiście nie zapomnij o prefiltrze ( chociaż domniemam że go posiadasz ;-)).

link do 1000ml matrixu

SEACHEM MATRIX 1000ml ...:: SUPER POROWATOŚĆ ::... (3593659746) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/35/93/65/97/3593659746@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@35/93/65/97@@AMEPARAM@@3593659746

Opublikowano
Według mnie to śmiało otwieraj kubeł wywal ceramikę z jednego kosza i zasyp go 1000ml matrixu. Nic nie bój nie zachwiejesz biologią. Bakterie nitryfikacyjne są nie tylko na ceramice ale i w podłożu i w wodzie.

Wracając do samej ceramiki to kup w/w matrix i w 300l nie będziesz już się musiał zastanawiać na biologią. Oczywiście nie zapomnij o prefiltrze ( chociaż domniemam że go posiadasz ;-)).

link do 1000ml matrixu

SEACHEM MATRIX 1000ml ...:: SUPER POROWATOŚĆ ::... (3593659746) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Aha , czyli jak postąpię tak to będzie ok?:

1. Zaleję 300 l i będzie dojrzewać na samym wewnętrznym.

2. 102 W tym czasie gdy dojrzewać będzie 300l , będzie chodzić jak do tej pory czyli z tym JBL 901.

3. Kiedy już dojrzeje to 300 l to wtedy otwieram kubeł , wymieniam ceramikę i wkładam jednocześnie wpuszczając ryby do nowej 300 setki?

Bo jeszcze jest kwestia czy może ta 102 chodzić jakiś czas na samym wewnętrznym. Bo myślę że rybom nic nie powinno się stać. Ale wtedy do czasu przesiadki ryb na większe akwa wewnętrznego w tym mniejszym bym nie ruszał nie mył płukał itp. Wiem że te 2 tyg da radę bez czyszczenia.

No w tej chwili nie mam prefiltra , ale zamierzam kupić. Dlatego chciałem otworzyć kubeł wyczyścić i wymienić ceramikę .Może jakiś byś polecił ?

[102] Malawi

Opublikowano

Ja bym tak zrobił.

1. Wymienił ceramike już teraz( ale tylko jeden kosz zasypując go matrixem) niech sobie osiadają tam bakterie( tak ze dwa tygodnie).

2. Zalał bym 300l ale ze 220l ( z zamontowanym mechanikiem i cyrkulatorem jeżeli zachodzi taka potrzeba), dodał uzdatniacza ( chyba że jesteś pewny wody w kranie to można nie dodawać) i na drugi dzień zamontowałbym dojrzały kubełek z 102l + cała woda ze 102 .

W ten sposób praktycznie cykl azotowy powinien zostać zamknięty. Oczywiście przez kilka dni nie karmił bym ryby, żeby za dużo związków azotowych nie dostawało się do akwarium.

Prefiltr do JBL901 to dałbym jedynie gęsta gąbkę na zasysie.

Opublikowano

Aha , wezmę ten sposób na pewno pod uwagę:). A powiedz mi czy będzie zagrożenie dla ryb jeśli będzie 102 chodziło te 2-3 tyg na samym wewnętrznym ? Ale nie byłby ruszany z wody. Zdarzało mi się że go czyściłem raz na 2 tyg dlatego wiem że dałby rade chodzić ten czas w wodzie bez czyszczenia.

[102] Malawi

Opublikowano

Nie zostawiałbym ryb na samym mechaniku ( przeca on jest non stop czyszczony więc bakterii na nim jak na lekarstwo). Powiedz po kij chcesz zostawiać 102 bez biologa na 2-3 tygodnie ?

Opublikowano

Staszek dobrze Ci mówi. Napisałem CI też, że dojrzałe akwarium to tak naprawdę dojrzała filtracja.

Nie rozumiem, po co Ci te 3 tygodnie. Odpalasz nowe akwarium, zalewasz wodę uzdatniaczem. Chodzi Ci tam mechanik przez dwa dni. Podpinasz np po tych dwóch dniach działający do tej pory kubeł, zmieniając nie więcej jak kosz wkładu, reszty nie ruszasz bo masz swoje bakterie. I przerzucasz ryby z małego do dużego zbiornika. Czy małe akwarium zostawiasz i na czym będzie chodzić to nieco inna kwestia. Gdybyś miał dwa kubły, jeden nowy, drugi stary to wtedy mieszasz wkłady tak by w każdym z kubełków. Czyli ze starego kubła połowę przekładasz do nowego. A w starym uzupełniasz brak nowym wkładem. Dzięki temu biologia funkcjonuje w obu kubłach. A im więcej bakterii tym szybciej się rozmnożą do wymaganego stanu finalnego.

Druga sprawa co masz za wkład w tym e901, że chcesz go zmieniać. To, że ma 5 miesięcy nie oznacza że się zużył i właściwie nie ma potrzeby zmiany. Zaproponowany matrix jest dobry, bo zgodnie z dostępnymi informacjami ma największą powierzchnie dla osiadania bakterii.