Skocz do zawartości

Odpadające Glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne zachowanie moich glonów, które dotąd ładnie porastały tło, kamienie i wszystko co się dało. Nie powiem żeby mi to przeszkadzało, bo nie byłem z nimi związany emocjonalnie, ale to jakiś paradoks. Biototem malawi zajmuje się od ponad roku, a wcześniej całe lata holendrem, gdzie z glonami toczyłem wieczne wojny. Kiedy

zaczynałem przygodę z malawi wiedziałem że glony mają być i to było dobre !

Akwarium po restarcie standardowo zaczęło zarastać całą paletą barw glonów, od zielonego nalotu na wszystkim, po ciemnobrązowy który teraz ODPADA płatami . Pysie zawsze sobie je podskubywały , ale od 2 miesięcy widzę, że coraz więcej widać "pierwotyny" wygląd tła i kamieni.

Zresztą sami zobaczcie na fotkach.

Sądzę że powodem tego jest bardzo niski poziom NO3, który np 3 dni po podmianie wody, według testów jbl oscyluje w granicach 5.

Co zrobiłem żeby tak było !? - w zasadzie nic, no poza małym faktem, że do baniaka wstawiłem kawałek kłącza monstery - taka moja mała hydroponika - ale jak widać efekty są niesamowite

Tak dla ststystyki to:

Akwarium 130x50x50, oświetlenie t5 36W - 120 cm i 15W - 44 cm

Biologia - Unimax 700 zały zasypany ceramiką

Mechaniczny - Aqua Clear 70 + cyrkulator JVP-101

PH - powiedzmy ze z koloru wynika 8

KH - 6

GH - 6

Nh3/Nh4 - 0

No2 - 0

No3 - 5

Po4 - 1,5

post-11684-14695714966087_thumb.jpg

post-11684-14695714971238_thumb.jpg

post-11684-14695714975904_thumb.jpg

Opublikowano

Niestety glony to temat mało przewidywalny. Miałem te ciemnobrunatne i też zaczęły mi odpadać. Wydaje mi się że powodem tego jest ich zbyt gruba warstwa, co powoduje obumieranie tych spod spodu. U siebie usunąłem całość i wyrosły nowe ciekawsze ;).