Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ceramiki mi weszło około 1,2l w specjalny wkład : http://www.woda.com.pl/index.php?p283,fceb10-pusty-wklad-10-cali-obudowa-do-zasypania-zlozem

Tam napisali że pół litra złoża wchodzi, ale ja wsypałem ponad 1l.

Dla mnie z bliska jest bardzo wyżłobiony i pod lupą jest podobny do matrixa z tym że lżejszy i bardziej porowaty. Wygląda to tak jak na zdjęciu.

Czy ospa - nie bo już zanikło a trafiało się bardzo sporadycznie.

post-13130-14695715042089_thumb.jpg

Opublikowano

Ty wsypałeś wkład bezpośrednio do korpusu, nie do puszki z linka która ma 0,5l (przynajmniej tak jest na zdjęciu). Jeśli nie montowałeś rurki aby woda przez wkład płynęła od spodu to nie będzie to działać. Woda przepływać będzie tylko górą a dół złoża będzie niedotleniony.

Opublikowano

eliot , tak to może wyglądać na zdjęciu. Jak używałem tego nieszczęsnego pojemnika to też miałem takie wrażenie, że węgiel który tam tam był jest w całym korpusie, a nie w pojemniku. Teraz nawet jakby chciał zrobić fbf to i tak po ptokach, bo korpus jest inaczej zamontowany ;-).

Opublikowano

Nie wiem może to wina forki, ale u siebie widzę wyraźne że, wkład z purigenem czy też z węglem nie dotyka brzegów korpusu?

Nie musi robić tak jak w fbf, wystarczy sama rurka która będzie w tym wypadku zasysać wodę ze spodu korpusu aby przepływała przez całe złoże.

Opublikowano
Nie musi robić tak jak w fbf, wystarczy sama rurka która będzie w tym wypadku zasysać wodę ze spodu korpusu aby przepływała przez całe złoże.

Suma sumarum to w ten sposób też by poszło, i więcej by tego jeszcze złoża w korpus weszło niż w tą nieszczęsną rurkę.

Opublikowano

Tak napisali na pudełku z wkładem, że jest 1l.

-- dołączony post:

Stan korpus zamontowany jest tak jak do FBF. Wpływa woda bezposrednio do pojemnika i przelatuje przez dól. Pojemnik jest prawie takiej samej grubości co korpus. Między pustym wkładem a korpusem jest bardzo mała szczelina. Druga sprawa to pusty wkład jest dokładnie przytwierdzony do wlotu specjalną oryginalną uszczelką. Moim zdaniem na chłopski rozum dokładniej tak woda przepływa przez złoże niż rurkę z dolnymi otworami.

-- dołączony post:

Stan A czy więcej wejdzie wkładu jeśli jest rurka, to moim zdaniem nie. Bo rurka jest pusta w środku i zajmuję większą pojemność niż ścianka miedzy pustym wkładem a korpusem.

Opublikowano

IMHO wejdzie więcej szczelina to jakieś 0,5 centymetra po obwodzie to będzie większa powierzchnia niż ta którą zabierze rurka, dodatkowo z pojemnikiem masz puste miejsce na dole i na górze.

Opublikowano
Stan A czy więcej wejdzie wkładu jeśli jest rurka, to moim zdaniem nie. Bo rurka jest pusta w środku i zajmuję większą pojemność niż ścianka miedzy pustym wkładem a korpusem.

Oczywiście, że więcej wchodzi ! Sprawdzałem ile wejdzie np. denitrate seachemu do tuby a ile do korpusu. Wynik na duży plus na wersję sypaną do korpusu , a niżeli to tuby( dokładnie nie pamiętam ile to było ale jakieś 40-50% więcej wchodziło do korpusu). Zresztą z tego co zauważyłem to bardzo słabo przeciska się woda przez ta tubę, nie ma nawet porównania do klasycznego fbf.