Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam baniak 305x45x45 (620l). Będzie gotowy na listopad.

Mam problem w doborze filtrów. Na poczatku chciałem zakupić dwa JBL 1501

+ jakaś cyrkulacja, filtry miały by być biologiczno-mechaniczne. Druga opcja to dwa baniaki, jeden unimax700 i jbl1501.nie chciałbym montować filtra wewnętrznego. Powiedzcie czy taka konfiguracja da radę w moim akwa i jak rozwiązać sprawę z wkładami, czy zrobić jednego biologa i jednego mechanika czy mieszane ? Drugie pytanko, ile pysko-ryb mozna trzymać w takim zbiorniku max?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Raczej nie, wolałbym cos gotowego, prostrzego, nie chce sie bawić w rurki, chociaz wiem ze to fajna sprawa. :)

Pytanko z innej beczki, te cztery podpory pod blat to są z płyty meblowej, czy jakieś ukryte metalowe wzmocnienia ?

Opublikowano

Ja mam w 240-tce 2 kubełki.

1. JBL 1501

2. Fluval 406

Nie wyrabiały i dopiero po instalacji dodatkowo falownika (cyrkulatora) i długich zmianach w ustawieniu kamoli przyniosło efekt.

Teraz dojżewa 720 i tylko narurowiec się sprawdzi.

A jeśli chcesz coś tylko z kubełków to polecam Fluval fx5(6), fluval 406 i może Ci to ogarnie. (a najlepiej dwa fx6 lub coś podobnego w tych gabarytach i przepustowości)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fluval 406 lepiej ogarnia niż 1501, ale to oczywiście kwestia gustu i kaski. Ile ten eheim ciągnie prądu. Tyle co 2 pompy narurowe.

A zamiast tego eheima moim zdaniem dobry jest fluval fx6. Ponad 20W mniej a przepustowość taka sama.

Nie zachwalam fluvala i nie pracuje dla firmy, ale na innych markach sie zawiodłem