Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka powinna być tzw. nadfiltracja zbiornika z pysiami, jeżeli oczywiście mozna ten temat jakoś generalizować (zkladam, ze zbiornik ma ilościowo obsade O.K.), i czy istnieją różnice w tym temacie w zależności od gatunków?

Opublikowano

trochę genaeralizować można choc podawane parametry dotyczą tylko przepływów. Wielkości złoża bio nie można generalizować bo tu wpływ ma już zbyt wiele czynników czyli wielkość, przepływ i rodzaj użytego wypełnienia oraz oczywiście obsada a nawet dekoracje.

Co do samego przepływu to tutaj tak się przyjmje że przy pyszczakach filtracja powinna mieć co najmniej możliwość 2,5-3 krotnego przefiltrowania całej wody w akwa w ciągu godziny i podkreślam że jest to wartosć minimalna i trzeba brać pod uwage przepływ faktyczny a nie podawany przez producenta na filtrach bo ma on niewiele wspólnego z przepływem faktycznym, praktycznie przy kubełkach spokojnie można dane o przepływie podane na opakowniu podzielić n pół i wychodzi nam wartość zbliżona do faktycznej.

Ja osobiści jestem zwolennikiem przepływów mocniejszych tak w granicach 5 krotności akwa - przez pewnien czas w jednym z moich akwa miałem przepływ rzedu 9 wielkości akwa na godzine i było oki oczywiście trzeba go było odpowiednio rozproszyć

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.