Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marek_z_81 Opublikowano 25 Września 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 25 Września 2013 Witam. Nie wiedziałem jak ogarnąć biologię w kotniku więc poza gąbką postanowiłem zmajstrować FBF, ale wewnątrz akwarium. Woda i piasek z działającego akwarium więc na dojrzewanie nie trzeba było czekać. Może się komuś przyda: Wewnętrzny filtr FBF do kotnika i nie tylko. - YouTube 13
Maciej Opublikowano 25 Września 2013 #2 Opublikowano 25 Września 2013 Świetny pomysł! Rozumiem, że filtr powinien mieć regulację przepływu? W razie gdyby za mocno "ciągnął"
marek_z_81 Opublikowano 25 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 25 Września 2013 Pewnie regulacja by się przydała. Ten akurat spasował w sam raz. Na początku było za mało dziurek porobionych to przy włączeniu ścisnęło butelkę. Wystarczyło dorobić dziurek.
Maciej Opublikowano 25 Września 2013 #4 Opublikowano 25 Września 2013 Najważniejsze, że działa i spełnia swoją rolę. Na prawdę fajny jest ten skuteczny i niskobudżetowy projekcik. Pzdr.
krzysiek2301 Opublikowano 25 Września 2013 #5 Opublikowano 25 Września 2013 Maciek dobrze prawi, fajny projekt. Powiedz jeszcze czy FBF-ik już zastartował, jak parametry?
marek_z_81 Opublikowano 25 Września 2013 Autor #6 Opublikowano 25 Września 2013 Woda i piach w filtrze są z działającego i stabilnego akwarium. Myślę, że FBFik był gotowy od pierwszego włączenia. Raz badałem wodę i nie było różnicy jak w ogólnym.
nabe Opublikowano 25 Września 2013 #7 Opublikowano 25 Września 2013 Typowy hack Ten sposób oczywiście działa, kiedyś wypatrzyłem coś podobnego na youtubie, chyba rosyjski pomysł. Dużo zalat: filtra nie trzeba uszczelniać, w razie czego piasku dosypuje się z dna,może go napędzać dużo mniejsza pompa, np. wylot z mechanika. Kilka lat temu zrobiłem awaryjnie coś takiego z rury pcv 80mm ustawionej w rogu zbiornika. Ale to może być cokolwiek, komin, pasek szkła czy jakiś pojemnik. Inne media też mogą być poddane fluidyzacji, np. dobry sposób na purigen.
marek_z_81 Opublikowano 25 Września 2013 Autor #8 Opublikowano 25 Września 2013 może go napędzać dużo mniejsza pompa, np. wylot z mechanika. Pierwsza wersja jaką zrobiłem właśnie taka była tylko głowica nie ma regulacji przepływu i mi piach wydmuchało z butelki:D Gdyby miał reg to pewnie by tak zostało.
nabe Opublikowano 25 Września 2013 #9 Opublikowano 25 Września 2013 Trójnik. Jeśli jest w/nad wodą to nawet jeśli się rozkapie nic nie szkodzi. Stosowałem takie do napędu hydroponiki.
Misiek Opublikowano 25 Września 2013 #10 Opublikowano 25 Września 2013 Genialna prostota rozwiązania. Szacun
Rekomendowane odpowiedzi