Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
harisimi ja jestem dziewczyną :roll: ale nic się nie stało :)

ja u siebie wody nie pije z kranu tylko specjalnie przywożę ze studni głebinowej a jeśli chodzi o wodę do podmiany to stoi ona 24 h przed wlaniem do akwarium

:oops: no to skucha ... na pocieszenie powiem ci że mnie brali za dziwczynę w sferze wirtualnej of kors, bo na żywo to raczej trudno :mrgreen: ... nie gniewaj się, cieszę się że jesteś dziewczyną u nas ciągle jest Was za mało :D

Opublikowano

nic nie szkodzi :) nie gniewam się a co do dziewczyn na forum to może mniej dziewczyn interesuje się akwarystyką i dlatego tak jest?

i jeszcze mam jedno pytanie w tym poście --> okrzemkii!! wiem że należy je przeczekać ale nie ma może innego sposobu na ich zlikwidowanie? 2x szorowałam kamienie ale one znowu sie pojawiły... nic na to nie można poradzić?

Opublikowano

ups

a po co szorować ?

zagryź zęby i przeczekaj, chociaż mi też to łatwo mówić moja żona to z 20 razy by już je umyła

Opublikowano

szorowałam je bo już na nie nie mogę patrzeć :evil:

trafia mnie jak to widze, białe głazy z jakąś brązową kupa :!: jak patrze na inne zbiorniki w Waszej galeri to aż mnie skręca że ja mam coś tak ochydnego u siebie :?

Opublikowano

To wcale ochydne nie jest... ja mam nowe akwarium miesiąc czasu i okrzemki do moich kamieni są po porostu rewelacyjne.

Czym wiecej glonów i okrzemek tym bliżej do natury jak także oznaka rozwijającego się akwarium. Myjąc je w pewnym sensie zaburzamy "ekosystem zbiornika".

A tak swoją drogą to kobiety już to chyba w genach mają ze wsyztko by czyściły:P

Opublikowano
szorowałam je bo już na nie nie mogę patrzeć :evil:

trafia mnie jak to widze, białe głazy z jakąś brązową kupa :!: jak patrze na inne zbiorniki w Waszej galeri to aż mnie skręca że ja mam coś tak ochydnego u siebie :?

bo go galerii to prawie każdy daje fote zaraz po wpuszczeniu ryb kiedy akwa młode i świeżytki i bez glonków, bo właściciela taka duma rozsadza że musi się pochwalić :wink:

a popatrz na takie już starsze paromiesieczne akwaria - widok całkiem inny

Opublikowano

hehe to całkiem jak ze sprzedażą auta, są picowane na błysk!! a na co dzień brudne wraki :roll: no nic w takim razie czekam aż same znikną z mojego akwa

dziekuję za rady i pozdrawiam!

Opublikowano

glonów nigdy bym nie nazwał brudem :shock: i bardzo zadbane i czyściutkie akwa może byc ich pełne co zresztą imho moze fajnie wyglądać

okrzemki owszem z czasem znikną ale za pojawi się coś innego byż może dla ciebie bardziej "brudnego"

Opublikowano

nie użyłam słowa brud mówiąc o glonach; zielone glony są o wiele przyjaźniejsze dla oka niż brązowe (moim zdaniem)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby która mnie dopadła w Czerwcu zaczęło się przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca Sierpnia nie ruszałem się właściwie z Łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.