Skocz do zawartości

Pilne, troche jestem zaniepokojony!

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tan post powiesiłem w związku z "awarią wody" jaka miała miejsce u mnie 2 miesace temu i z powodu tego że potem wyjeżdzałem na 3 tyg i akwa musiało przezyc bez podmian. Myslę że to może się przydać wielu osobom więc oto moje spostrzezenia.

Akwa ma 283l pojemnosc. Obsluguje je duzy kubel + sredniej wydajnosci filtr wewnetrzny.

w kuble są biobale keramzyt grys i zostal dolozony pochlaniach no3 firmy JBL.

Woda nie byla wymieniana przez 22dni. 3 razy zostały odessane z dna zalegajace odchody (na tyle moją żone było stać :neutral: )

Ryby karmione 1 dziennie czasem raz na 2 dni.

Jak wrocilem zadna z ryb nie przejawiala objaw choroby. Myslalem ze woda zmetniala ale...to szyby akwarium zaszly nalotem z glonow. Ponadto mocno w górę poszły rosliny z ktorymi zawsze mialem problem (znaczy sie marnialy mi :-) ) Test no2 0. no3 40-50.

"eksperyment" sie udal i pacjent rowniez nie zmarl. Oczywiscie nie mam w zwiazku z tym zamiaru wprowadzac teraz taki standard ale jak widac jesli zloze bioloiczne dziala i sa odpowiednie pochlaniacze to chyba na dluzszy urlop mozna sobie pozowlic.

Opublikowano

Twoje doświadczenia tylko potwierdzają tezę,zę większe stabilne akwarium można pozostawić samemu sobie bez dozoru na dłuższy czas. Te ryby naprawdę dobrze znoszą głodówkę, a poziom azotanów jaki miałeś to jeszcze nie tragedia Filtracja biologiczna działała prawidłowo i to było najważniejsze. Sam miałem okazję opanowywać ok. 200l akwarium po wielogodzinnym zaniku prądu "przez telefon" i dało sie wyjść na prostą.Konkluzja jest tkaa,że im większy zbiornik tym bardziej stabilny i to żadne odkrycie Ameryki :] Źwirki amonowe itp. produkty oczywiście w tym pomagają.

Opublikowano

...napisałeś ,że stosujesz pochłaniacz NO3 firmy JBL.. Na końcu podajesz parametr NO3 40-50. Wniosek jest taki ,że NitrateEx już Ci nie działa..Ale możesz jego zregenerowć w ten sposób ,że kupujesz w sklepie sól niejodowaną ( w TESCO jest taka ) , rozpuszczasz 200gr. w 2 l wody i wsypujesz na 2-3 dni .Po 2-3 dniach z powrotem dajesz do kubełka i robisz testy!! I wszystko będzie oki:))Możesz też kupić sół akwarystyczną za ok 12 zł 200gr..Ale sól z TESCO kosztuje 1,29 i masz ten sam efekt!! Też tak robię!!

-- dołączony post:

..taka regeneracja powinna Ci zbić NO3 do 10..Mniej więcej oczywiście!!