Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście coś a'la narurowiec miałem i w 200l akwarium ale jeśli to ma być alternatywne rozwiązanie do sumpa, to do większych zbiorników,gdzie kubeł już nie dałby rady. Oczywiście kubelek kubełkowi nierówny i jeśli kogoś stać na utrzymanie np. FX5 w 200cm zbiorniku to dlaczego nie pozostać przy tym jeśli wystarcza.Opłacalność to kwestia dyskusyjna,żeby nie powiedzieć drugorzędna dla ludzi lubujących się w DIY ;)

Opublikowano

Według mnie można spokojnie pakować do nawet 200l ! Oczywiście wsio musi być przemyślane z powodu małej ilości miejsca pod ewentualnym stelażem do 200l(100x40x50cm). Oczywiście nie trzeba było by już żadnego kubełka itp.( może falownik z drugiej strony jvp100).

Opublikowano

tak powoli na przyszłość układam sobie w głowie plan zbiornika około 350l dlatego pytam i analizuje różne opcje ;)

zaciekawił mnie własnie narurowiec

sądzę że przy większych zbiornikach może być bardziej opłacalny w zakupie (zakładając użycie tańszej pompy), utrzymaniu i w eksploatacji niż kubełki.

Opublikowano

Ciekawostka ponieważ uruchomiłem 2 dni temu narurowca i przepływ przez złoża ustawiłem na maxa - bypass zamknięty. teraz wiem, że trzeba delikatnie ustawic przepływ

-- dołączony post:

Najnowsza alpha 2 bierze 34 Waty na III biegu jeśli mówimy o modelu 20-60. U mnie działa w 720l i ogarnia wszystko

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oczy mi krwawią. Przeczytałem masę tekstu o filtracji w necie bo za kilka miesięcy mam zamiar zlikwidować moje dwa akwaria (240l i 260l) i postawić jedno o wymiarach 175x55x55. Jak na mój gust narurowiec to najlepiej zapowiadająca się dla mnie opcja. Pewnie Was pomęczę jeszcze w tym temacie.

Opublikowano
mam zamiar zlikwidować moje dwa akwaria (240l i 260l)

Nie likwiduje zostaw sobie to 260l zawsze coś tam wsadzisz(znaczy pyski) ! Miałem zlikwidować 200l , jednak będę zamieniał ja na 370l ;-) !!