Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nigdy więcej nie polecę styropianu jako podkład
Możesz wyjaśnić dlaczego? Ja raz miałem przypadek,że pyszczaki poskubały mi trochę styropianu.Ale to dlatego,że odkryły kawałek styropianu,który następnie porósł glonem,więc był dla nich smaczny;) Co do grubości,to mam na dnie arkusz 1cm,i nic się nie dzieje.
Opublikowano
Możesz wyjaśnić dlaczego?

Raz na jakiś czas właśnie ryby dokopywały się do niego i wtedy granulki pływały pa całym akwarium. Ale to działo się sporadycznie - więc ok :-). Jednak przy wymianie żwiru na piasek gdy musiałem wszystko wyciągnąć z akwarium - on porozlatywał się na różnej wielkości części. A dodatkowo te większe były już tak namoknięte że jeszcze bardziej się łamały :-(. Granulki z akwarium usuwałem dobrych kilka dni. Teraz mam pcv/pcw i jestem pewny że będę miał już całkowity spokój :-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Również witam wszystkich.Aktualnie zakładam akwa 540l i mam jedno pytanko co do położenia styropianu na dno akwarium.Jak zauważyłem polecacie na dno podłożyć styropian ale czy on nie będzie wydzielał związków chemicznych do wody ? bo czytałem też inne wypowiedzi co ludzie wypowiadali się że styropian wydziela związki chemiczne do wody i nie polecają

Opublikowano
ten "twardy" to o styrodur wam chodzi? styropian bez kulek..

..twardy czyli w tym przypadku jego wytrzymałość mechaniczna wynosi 1,87t/m2. Poniżej są miękkie.Od tej wartości wzwyż są już twarde:)) Czy ma nazwę sytodur? Tak..Styrodur to ten twardszy i mniej nasiąkliwy a zaczyna się od w/w współczynnika:))

• Dziękuję 1
Opublikowano

Thx za podpowiedz,mieszkam w małej miejscowości w sklepie zoologicznym gupiki,mieczyki itp byłem zapytać Panią sprzedającą co sądzi o styropianie wewnątrz akwarium to mi odradziła ale posłucham waszej rady styropian już zakupiony