Skocz do zawartości

Placidochromis phenochilus (Mdoka) i P. sp."Phenochilus Gissel", opis i spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.01.2017 o 19:20, seba8989 napisał:

U mnie Giselki zaczęły trzec się gdy samce osiągnęły około 15 cm , samice 9-10 . Układ posiadalem 3/3. Niestety nie inkubowaly dłużej niż 3-4 dni. Pochodzenie - najprawdopodobniej Czechy. Pewien fachowiec poinformowal mnie ze bylo to spowodowane sterylizacja ryb . Jak bylo ? - do konca nie wiem. Może musiały nauczyć się opieki ? Dodam tylko ze jest to ryba która zachwyciła mnie swoim wyglądem i zachowaniem.

A w poście nr 229 jest też całe opowiadanie o sebowych Gisselkach.:icon_smile: Zaznały dorosłości.

2 godziny temu, eljot napisał:

Wredus zasmakował w ikrze i strasznie przeszkadza innym rybom podczas tarła .

A czego spodziewałeś się po "wyjadaczu"?:)

Edytowane przez tom77
Opublikowano

Faktycznie samce są agresywne podczas przygotowania do tarla i samego aktu. Ale taki biotop ;) . Taka agresję z przyjemnoscia można obserwować i podziwiac . Nie jest to mbuna i toksyczne ganianie po całym akwarium do wykończenia sciganego, oraz ryby bez ogonów . Trochę się zagalopowalem ( milosnicy mbuna mnie zaraz zjedzą :P), ale wszystko zależy od charakteru egzemplarza jako się trafił . U mnie faktycznie podczas tarla dominujacy samiec potrafił porozstawiac towarzystwo po katach , albo zagonic pod tafle wody, ale nie trwalo to dlugo i akwarium szybko wracalo do homeostazy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie działa. A u mnie w moje :)

Teraz działa.

Ładny baniak, fajnie to wygląda. Mdoki bardzo ładne, ale w samcach masz urodzaj. Trochę mi brakuje drugiego (przynajmniej drugiego) gatunku i korelacji między tym innym gatunkiem. Ale to tylko mi brakuje :).

Edytowane przez pozner