Skocz do zawartości

120l - Moj "pierwszy raz" :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów.

To mój pierwszy post na tym forum i za razem za mną pierwszy tydzień przygotowań do założenia własnego zakątka malawi.

Po tygodniu od zalania baniaka zaobserwowałem dość dziwną rzecz, mianowicie non stop na filtrach mam biały nalot, tak jakby od twardej wody, ale łatwo schodzi, nie tak jak kamień z odparowanej wody etc. Ręką normalnie elementy filtrów wyczyszczę, schodzi tak jak jakiś zwykły nalot.

Czy to jest możliwe, że jest to wina aż tak twardej wody ? czy są to może drobinki piasku, a bardziej nie piasku tylko żwirku koralowego, którego dodałem na dno około 2kg ? Płukałem zarówno piasek jak i żwirek koralowy.

parametry wody w kranie wg wodociągów w Giżycku są następujące:

http://pwikgizycko.pl/woda_prod.html

Żeby jeszcze bardziej przybliżyć jak wygląda mój baniak to opiszę co do tej pory zrobiłem

1) Akwarium to pozostałość po zlikwidowanym 4 tygodnie temu roślinniaku, prosta 80x35x40

2) filtracja: wewnętrzny eheim pickup 2012, zewnętrzny: tetra tec ex700 (1 gąbka, 3 x ceramika)

3) oświetlenie 2x t5 (6 500k i 10 000k)

4) dno 15kg piasek + 2kg żwirek koralowy na wierzch (znajomy zasugerował, że bardzo dobrze klaruję wodę i warto trochę dodać do podłoża)

5) 3 serpentynity w środku jako kryjówki/ozdoba

6) woda kranówka z dodatkiem AquaSafe tetry

7) obsada: BRAK, docelowo 1+5 saulosi

PS. filtr wewnętrzny to nówka sztuka, za to jak czyściłem elementy ex 700 przed włożeniem do malawi to też na jej elementach zauważyłem taki biały nalot.

Ktoś podpowie czego to może być wina ? zwykłe pozostałości po żwirku koralowym ? jakiś pył , który z czasem filtry wciągną ?

Opublikowano

Właśnie przed chwileczką wyczyściłem rurę zasysającą od filtra, i jak się tego "pyłu" nazbiera trochę to pod palcami czuć tak jakby to były drobinki piasku...

Czy kolonie bakterii zbite w większe ilości też dotykowo takie wrażenie sprawiają ?

Opublikowano

...ten biały nalot to najprawdopodobniej pierwotniaki!! Zjawisko dosyć powszechne przy starcie akwarium .Trochę cierpliwości i zniknie!! Mogłeś dać np. do filtra szczep bakterii..Np. FilterStart JBL..Ale teraz już nie kombinuj..Po prostu poczekaj..Chociaż te bakterie możesz jeszcze kupić i wlać do filtra... A poza tym cierpliwość i poczytaj uważnie FAQ.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Już trzy tygodnie po starcie, teoretycznie wszystko powinno być już w miarę ustabilizowane, a tutaj od paru dni mam gesty kożuch białkowy na powierzchni oraz do tego białe farfocle latają po całym akwarium i się przyczepiają do czego się tylko da. Czy jest to zakwit pierwotniaków ? czy błona białkowa się jakoś rozrywa i "rozsiewa" po całym akwarium ?

Jak mogę z tym walczyć ? nic nie robić i czekać ?

Dodam, że nie mam jeszcze obsady.

Opublikowano

Do wyboru możliwe opcje:

1. Wymusić ruch wody np. skieruj wylot filtrów na powierzchnię.

2. przykryć akwarium

3. zebrać to z powierzchni np. bibułą

4. zamontować skimmer

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wyloty z dwóch filtrów są skierowane na powierzchnie, z wewnętrznego eheima i zewnętrznej tetry. Powierzchnia faluje i to w miarę intensywnie.

Wyczytałem na innym forum żeby napowietrzać dać, prawda to ? czy znowu jakieś czary mary?