Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was. Znudziły mi się strasznie moje serpentynity w akwa, nie rosną, nie zmieniają kolorów nie przemieszczają się. Mam te kamienie z 2.5roku w akwarium i dziś pływając pontonem po zbiorniku jeziorsko postanowiłem zebrać trochę otoczaków. Wyszorowałem z mułu, wypłukałem w ciepłej wodzie [nie wygotuje bo ogromne są te kamienie (ok 25kg szt.)] obecnie moczą się w wiadrach z woda z sola kuchenną. Ogólnie nie miałem zamiaru zmieniać na jakieć wapienie itp tylko jak zmienić to na najbliższe wyglądem tym w j. Malawi.

Ogólnie na forach ludzie kupują otoczaki ja postanowiłem zebrać, myślicie że zaburzą ph zbiornika? Że coś mogą popsuć z wodą lub zaszkodzić rybą?

Opublikowano
Ogólnie na forach ludzie kupują otoczaki ja postanowiłem zebrać, myślicie że zaburzą ph zbiornika? Że coś mogą popsuć z wodą lub zaszkodzić rybą?

Nie ma nawet takiej opcji ażeby zwykłe tzw. ,,otoczaki'' wpłynęły w jakikolwiek sposób na pH wody czy inne wartości. Śmiało pakuj je do akwarium, nawet się nie czaj. Ja do swojego akwarium 200l nawet w soli nie moczyłem czy gotowałem. Porządnie umyłem i wpakowałem do baniaka to samo zrobiłem zresztą z piachem ze żwirowni.Oczywiście jak masz ochotę na moczenie w soli na pewno nie przeszkadza.

Życzę miłego układania otoczaków, koniecznie pochwał się na koniec ,,dziełem''.

Opublikowano

Tak myślałem ale wolałem się upewnić. Serpentynit kupiłem, ale dlatego że był 1zł za kg. Opłukałem i włożyłem.

Otoczaki umyłem porządnie ale jeszcze je umyje bo wymoczeniu. A to moczenie moje to dlatego, że dziś nie chciało mi się robić baniaka więc żeby coś tam się samo robiło włożyłem do wiadra. Zresztą muszę jeszcze poszorować bo to nasze jezioro to jakieś gliniaste.

Opublikowano

Do czyszczenia kamieni polecam prosty patent - myjka ciśnieniowa najlepiej z głowica rotującą.

Daje takie ciśnienie, że zmyje dokładnie wszystkie brudy.